Razvijanjem sporta, mi ćemo pomoći razvoj društva i naše Banje Luke, smatra Boris Đogo, kandidat Demosa za odbornika

 „Kada je u pitanju sport u Banjoj Luci, od profesionalnog, amaterskog, rekreativnog ili školskog, mi u svim sferama prilično kaskamo za regijom“, smatra Boris Đogo, uspješni sportista i višegodišnji sportski radnik koji je kandidat Demosa za odbornika u Skupštini grada Banja Luka.

On navodi da je evidentan problem nedovoljnog broja sportskih terena i dvorana i da se, uopšte, ne ulaže dovoljno u sport iako se u nekim sportovima postižu zavidni rezultati.

-Najbolji pokazatelj odnosa prema sportu jeste stanje u fudbalskom klubu „Borac“ koji je ove godine ostvario zapažene rezultate i na najbolji način predstalja naš grad. Činjenica je da taj klub ima višestruko manji budžet u odnosu na klubove protiv kojih je igrao – navodi Đogo.

Takođe, on ukazuje da je slično stanje i u rukometu kao najvećem sportskom brendu Banje Luke, ali je nezavidno stanje i u drugim kolektivnim i individualnim sportovima.

-Značaj sporta se ogleda i u tome što naši najmlađi prepoznaju sebe u svojim idolima i počinju da se bave sportom. Na taj način jačamo temelje našeg društva sa zdravim generacijama mladih koji stiču jak i pozitivan osjećaj pripadnosti lokalnoj zajednici – ukazuje Đogo, te navodi da Banja Luka, nesumnjivo, treba više pažnje i sredstava da uloži za podsticaj mladima da se bave sportom.

-Neophodno je insistirati na stvaranjima kvalitetnijih programa u saradnji sa republičkim institucijama, prvenstveno u realizaciji projekata kvalitetnijih gradskih liga naših najmlađih – ističe Đogo.

On smatra da Banja Luka treba da bude inicjator da se uvede obavezna škola plivanja jer smo svjedoci brojnih tragičnih dešavanja po bazenima, rijekama i jezerima na našim prostorima.

-Do sada je to bilo na nivou pilot projekta. Mi ćemo se zalagati za uvođenje obaveznog pohađanja škole plivanja zbog zdravlja omladine ali i da djelujemo preventivno kako bismo spasili mlade od eventualnog utapanja – navodi Đogo i dodaje da će se, kao sportista i sportski radnik, i u buduće zalagati na afiormisanju sporta među mladima, većem izdvajanju sredstava za razvoj sporta i stvaranju mogućnosti za značajnije uspjehe u sportu.

-Razvijanjem i unapređenjem sporta, mi ćemo na najbolji mogući način pomoći razvoj društva i naše Banje Luke – ističe Boris Đogo.