Velika promjena vremena i zahlađenje polako je zahvatilo dio Evrope i regiona, a narednih dana očekuje se drastičan pad temperature. Snijeg je već pao u dijelu Njemačke i iznenadio mještane poslije vrelih dana.

Cugšpice, najviši njemački vrh s 2.962 metra nadmorske visine, osvanuo je prekriven snijegom. Od vrućih ljetnjih dana planinski vrh je za samo pet dana prešao u pravu zimsku idilu.

U posljednih 48 sati na Cugšpice, koji se nalazi južno od grada Garmiš-Partenkirhena, palo je 13 centimetara snijega, a danas su pala dodatna 22 centimetra. Prema prognozi, sutra se očekuje novih 38, dok će 14. septembra snježni pokrivač biti deblji za 29 centimetara. Trenutno su svi skijaški liftovi i staze zatvoreni, prenosi Telegraf.

– Pa, ovo je eskaliralo brzo. Od ljetnjih vrućina do zime za pet dana. Ne zaboravite da skijaška sezona počinje 29. novembra 2024. Godine –  napisali su na službenoj stranici Cugšpica.

Poslije vrelih ljetnjih dana koji su pogodili Evropu, došlo je do preko potrebnog zahlađenja, ali za prizore snijega vjerovatno još uvijek niko nije spreman.