Profesor doktor Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije posjetio je danas  Kliniku za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske te razgovarao sa generalnim direkotorom UKC-a Vladom Đajiće, ali i sa načelnikom Klinike Nikolom Šobotom, o unapređenju ove grane medicine u Banjaluci. 

Profesor Svetozar Putnik prvi je doktor koji je u Srbiji uradio transplantaciju srca kod maloljetne osobe, a učestvovao je u više od 10.000 operacija.

Školovao se u Holandiji, te boravio u Hjustonu, Parizu i učio je od najboljih o transplantaciji i hirurgiji srca.

Radio je i u operacionim salama širom regiona – Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, NJemačkoj, Francuskoj, Rusiji.

Putnik je istakao da mu je zadovoljstvo i čast što je u UKC-u Republike Srpske, te da je razgovarao sa kolegama i prijateljima iz ove zdravstvene ustanove koji se bave kardiovaskularnom medicinom.

-Deo UKC Republike Srpske koji se bavi kardiohirurgijom i kardiologijom izgleda bolje nego bilo koji drugi klinički centar u regionu. Uslovi koji ovde vladaju su fantastični. S druge strane, obim procedura koji se danas radi u kardiohirurškim salama je zaista impresivan-rekao je Putnik.

On je istakao da saradnja između UKC Republike Srpske i UKC Srbije traje godinama.

-Učimo jedni od drugih, družimo se, pravimo zajedničke sastanke, kao i sa drugim klinikama u regionu. Imamo ideju da uvedemo hirurgiju terminalne srčane slabosti, odnosno ugradnju mehaničkih pumpi ili `veštačkog srca`. A ako se steknu uslovi, da radimo i transplantaciju srca, što bi bila kruna kardiovaskularne medicine-rekao je Putnik.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je cilj da Klinika za kardiohirurgiju UKC-a stasa i bude ravnopravna sa evropskim i svjetskim kardiohirurgijama.

-To je meni kao direktoru jedna od obaveza- rekao je Đajić nakon sastanka sa direktorom Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije Svetozarom Putnikom.

Đajić je rekao da je ovo početak jedne divne saradnje, te zahvalio Putniku, a načelniku Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Nikoli Šobotu i njegovim saradnicima čestitao za uspjeh.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Republike Srpske Nikola Šobot rekao je da mu je velika čast da ugosti ovakvog stručnjaka u toj klinici.

-To pokazuje opredjeljenje da nastavljamo da se razvijamo i rastemo-istakao je Šobot.

On je dodao da saradnja postoji, ali da se želi unaprijediti kako u smislu edukacije, tako i zajedničkih projekata.

-Što se saradnje tiče, akcenat ćemo staviti na srčanu insuficijenciju i sve ono što će unaprijediti liječenje naših pacijenata. Velika je čast čuti sugestije od vrhunskog stručnjaka kao što je profesor Putnik, a mi nastavljamo da napredujemo i da učimo od najboljih-rekao je Šobot.