Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je na stranačkoj konvenciji u Banjaluci da je ova stranka spremna za još jednu veliku pobjedu, možda i najvažniju za Republiku Srpsku, te da vjeruje da će dobiti najveće povjerenje građana i na taj način zajedno sa drugim institucijama raditi na jačanju Srpske.

Bitne su nam i male pobjede, ali bitne su nam i pobjede naših kandidata. Naš plan je da pobijedimo u svim gradovima, da pobjede ostvare svi naši kandidati i dobijemo 70 odsto opština koje će zajedno sa Vladom Srpske raditi na onome što nam je sveto, a to je jačanjnje Republike Srpske rekao je Dodik.

Poručio je da je on predsjednik koji ima najveći staž u regionu koji vodi jednu partiju i jednu Republiku.

-To je zato što sam uvijek imao saradnike koji su se nesumnjivo davali za sve naše pobjede i što sam imao obavezu prema vama koji ste podržavali 20 godina naše ideje i pobjede. Zahvalan sam porodici i svim ljudima koji mi daju snagu, motivišu me i ne daju da stanem i odustanem. Problem naših protivnika je što je Republika Srpska jaka, što predugo traje i sistemom sankcija pokušavaju da ugase Republiku Srpsku kako bi narod odustao od Dodika i njegove politike. Žele BiH da urede kao unitarnu zemlju – naglasio je Dodik.

To se nikada neće desiti, rekao je on i poručio da nikada neće pokleknuti pred onima koji imaju loše namjere prema Srpskoj.

-Dodik i ovi ljudi ovdje ne mogu da se pobijede. Nećete nas skinuti, odnijećemo još jednu pobjedu – rekao je Dodik. Istakao je da je ovo tradicionalno društvo i da SNSD ne promoviše liberalne vrijednosti.

-Znamo ko je majka a ko je otac. Mi smo spremni da platimo cijenu našeg stava. Želimo od naših đaka da uše o našim vrijednostima i istoriji – istakao je Dodik.

Upravo zbog toga je važno da najmlađi uče da su Srbi u prošlosti htjeli da brane svoje kuće i njive i da je za Srpsku dato preko 30 hiljada života u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-Želimo doboro svim ljudima, svih vjera i nacija. Mi ne pravimo razliku – rekao je on i dodao da se Srpska zalaže za Dejtonsku BiH, ali da je intervencionizmom oteto mnogo nadležnosti na njenu štetu.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj se uživaju maksimalne slobode, te da zbog toga mnogima i smetaju oni koji se protive protektoratu i nametanju rješenja. Rekao je da ima problem sa onima koji dođu ovdje i žele da nameću vrijednosti, obrazovni sistem i ne ophode se sa poštovanjem prema Srpskoj.

-Ne možemo da uvedemo Rusiji sankcije. Ne smijemo da budemo dio toga. Ako uvedemo sankcije naravno da bi nam zamjerili jer od nas to ne očekuju. Nameće se pitanje šta bi dobili od ovih drugih. Dobili bi još veći pritisak a izgubili bismo prijatelje. Zato smo odlučili i poručili da nam ne uzmu karakter – ukazao je on.

Rekao je da je politika usmjerena na saradnju sa Srbijom, te poručio da je to prirodan odnos.

-Srpski narod je častan narod. Zato će naša povezanost sa Srbijom biti još jača. Ove tokove ne možete zaustaviti. Nećete nikada napraviti veliki zatvor koji će zatvoriti sve Srbe – poručio je Dodik i pozdravio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Mađarske Viktora Orbana, te prijatelje iz NR Kine i Azerbejdžana.

Konvencijom, koja je održana na tvrđavi Kastel u Banjaluci, ozvaničen je početak kampanje za predstojeće lokalne izbore. Prisusvovali su najviši funkcioneri stranke, predsjednici lokalnih odbora, kao i nekoliko hiljada članova i simaptizera SNSD. Konvenciji su prisustvovali i poslanici u parlamentima Bugarske i Rumunije, predstavnici Komunističke partije Kine i Pokreta socijalista.

Konvencija je završena uz veliki vatromet.