Crkva Bezgrešnog začeća u gradiću Sen-Omer, na sjeveru Francuske, izgorjela je u ranim jutarnjim časovima u ponedjeljak, 2. septembra.

Prema pisanju lokalnih medija, zvonik crkve podignute sredinom 19. vijeka pretrpio je značajna oštećenja, a bilo je potrebno više od 90 vatrogasaca kako bi se požar obuzdao.

Vijest o požaru u crkvi u provincijskom francuskom gradiću možda ne bi privukla toliku pažnju svjetske javnosti da nije riječ o posljednjem u nizu sličnih incidenata u toj zemlji, čije su crkve postale česta meta napada iz mržnje.

To je bio slučaj i sa požarom u Sen-Omeru, pošto je policija ubrzo uhapsila osumnjičenog za njegovo podmetanje – tridesetdevetogodišnjeg Žoela Viguroa. Prema navodima lokalnih medija, on je i ranije hapšen zbog napada i podmetanja požara u vjerskim objektima, za koje je bio osuđen na 3,5 godine zatvora.

U međuvremenu, na društvenim mrežama su isplivale fotografije njegovog navodnog profila na Fejsbuku, na kojima se vidi da je on pratio stranice koje su dijelile islamističke sadržaje.

Požar u crkvi u Sen-Omeru privukao je pažnju šire javnosti nakon što je američki milijarder Ilon Mask na svom nalogu na Iksu podijelio snimak požara, uz komentar: „Da li je ovo podmetnuto?”

Požar u crkvi u Sen-Omeru drugi je takav incident u Francuskoj ovog ljeta, pošto je početkom jula gorio toranj katedrale u Ruenu, takođe na sjeveru zemlje.

Na društvenim mrežama je, takođe, počela kružiti mapa na kojoj su, navodno, zabilježeni „svi požari u crkvama u Francuskoj tokom posljednje četiri godine“. Pojedine objave te mape prikupile su više stotina hiljada pregleda.

Međutim, riječ je o staroj mapi, čiji je sadržaj izvučen iz konteksta. Prema pisanju AFP-a iz jula ove godine, na mapi su zabilježeni svi antihrišćanski incidenti – a ne samo požari u crkvama – koje je prikupio katolički blog „Opservatorija hristijanofobije“ (L’Observatoire de la christianophobie).

Takođe, riječ je uglavnom o incidentima koji su se dogodili između 2016. i 2018. godine, a ista mapa je na društvenim mrežama dijeljena i nakon požara u pariskoj katedrali Notr Dam, koji je 15. aprila 2019. godine napravio značajnu štetu na najpoznatijoj francuskoj bogomolji.

Uzrok požara u katedrali Notr Dam nikada nije utvrđen, a istražitelji su odbacili mogućnost da je požar podmetnut. Francuske vlasti su saopštile da bi uzrok požara mogao biti „kvar na električnim instalacijama“ ili „zapaljena cigareta“.