– Grad Banja Luka treba da ima posebnu službu ili najmanje kancelariju za pitanje demografske obnove, odnosno za sprovođenje mjera pronatalitetne politike Grada, izjavila je Ivana Dmičić-Aleksić, član Predsjedništva Gradskog odbora DEMOS-a Banja Luka.

Ona je ocijenila da je za realizaciju pronatalitetnih mjera na nivou grada neophopno formirati stručnu službu sa zadatkom da koordiniše i pomaže u sprovođenju politike i mjera iz demografskih strategija koje su u prethodnom periodu usvojile Skupština Grada Banja Luka i Narodna skupština Republike Srpske.

Dmičić-Aleksić smatra da se kancelarija za demografsku obnovu može organizovati bez povećanja broja zaposlenih u administraciji, jer je moguće izvršiti unutrašnju preraspodjelu zaduženja postojećih službenika.

– Кancelarije za demografsku obnovu mogu formirati i ostali gradovi i veće i razvijenije opštine, a s ciljem unapređenja primjene demografske strategije i povećanja broja novorođene djece.

Ona je istakla da Grad Banja Luka, kao najveća lokalna zajednica, treba značajnije da učestvuje u donošenju legislative o jedinicama lokalne uprave i samouprave, a što je neophodno ukoliko nam je stalo do efikasnijeg djelovanja opštinskih i gradskih uprava.

– Cilj izmjena i dopuna legislative treba da bude jačanje uloge i odgovornosti skupština gradova i opština, naglasila je Dmičić-Aleksić.