Zbog starenja stanovništva i odlaska mladih i radno sposobnih penzijski sistem Republike Srpske dugoročno je ugrožen, a budžetski sistem preopterećen, zbog čega nadležni nakon više od deceniju spremaju novu reformu u ovoj oblasti.

U dokumentu koji se odnosi na okvirni budžet Republike Srpske za idući trogodišnji period navedeno je da je reforma penzijskog sistema, koja je sprovedena 2011. godine, dala značajne rezultate u pogledu održivosti penzijskog sistema, u srednjem roku.

-Međutim, zbog demografskih kretanja biće neophodno u narednom periodu veoma pažljivo pratiti parametre penzijskog sistema, posebno u segmentu adekvatnosti penzija, kako bi se moglo pravovremeno reagovati na negativne demografske ili ekonomske trendove-navedeno je u dokumentu Vlade.

Dodaju i da zbog starenja stanovništva i odlaska mladih i radno sposobnih imamo manji broj uplatilaca doprinosa, te da je dugoročno penzijski sistem ugrožen, a budžetski sistem preopterećen. U nadležnom Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (Fond PIO) navode da je reforma penzijskog sistema u nadležnosti Vlade i resornog Ministarstva za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske.

-Mi smo samo servis i dostavljamo ključne podatke i parametre koje imamo u našim matičnim evidencijama, kako osiguranika, tako i korisnika prava. Imali smo do sada pet, šest izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je u primjeni od početka 2012. godine. Te izmjene nisu uopšte bile značajne i odnosile su se na usklađivanje nadležnog zakona sa izmjenama drugih akata-, kazao je “Glasu Srpske” direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Međutim, na adresu Vlade proslijedili su prijedlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske.

-Te izmjene se ne odnose na produženje uslova za ostvarivanje prava na penziju, odnosno u pogledu godina života, ali se odnose na neke druge stvari koje su već prevaziđene u postojećem zakonu u odnosu na sve ono što se izdešavalo u prethodnih 12 godina, od kada je zakon u primjeni-kazao je Milić.