Ovo nije baš tako dobar dan za Unsko-sanki kanton, ni za mještane Sanskog Mosta, ono što se danas dogodilo u Gimnaziji u našem gradu, sve nas je šokiralo.

Kazao je ovo premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Nušić ističući da je Sanski Most veoma mirna zajednica.

-Zaista jedan neočekivani događaj za sve mještane i one koji su poznavali nastradale i napadača. Ne preostaje nam ništa drugo nego da u ovom momentu izrazimo saučešće porodicama koje su danas izgubile svoje voljene – kazao je Nušić.

Prema njegovim riječima, vjeruje da će istraga rasvijetliti sve okolnosti ovog događaja.

-Građani Sanskog Mosta ne trebaju biti uznemireni, koliko je to moguće u ovoj situaciji, s obzirom da je sve ovo pod kontrolom – rekao je on.

Načelnik Opštine Sanski Most Faris Hasanbegović rekao je da pokušavaju razumjeti kontekst ovog užasnog čina koji se desio jutros u njihovoj opštini.

-Naš grad nije prostor na kojem se ovakve stvari dešavaju. Ovo je jedan izdvojen slučaj i za naše građane je najbitnije da razumiju situaciju. Pokušali smo da dođemo do informacija zašto se ovo sve desilo i u kojim okolnostima – naveo je Hasanbegović.

Dodao je da ne postoje ni riječi ni opravdanje za ovakav čin, te da svi osjećaju štetu koja je nanesena ovoj maloj lokalnoj zajednici.

Ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona Denis Osmanagić izrazio je saučešće porodicama stradalih i dodao će pružiti svu dodatnu pomoć porodicama i institucijama koje su uključene u ovaj slučaj.

-Sutra ćemo donijeti odluku da li ćemo krenuti u novu školsku godinu ili ćemo to prolongirti za neki drugi put – rekao je Osmanagić

Ministar unutrašnjih poslova USK Adnan Habibija kazao je da je ovo crni dan za njihov kanton te da su svi u šoku i nevjerici.

-Policija nikada nije imala ovkve probleme. Držimo sve pod kontrolom i zaštitićemo sve građane – kazao je on.

Direktor uprave policije Amel Kozlica podsjetio je da se krvavi pir desio jutros oko 10 časova u prostorijama Gimnazije u  Sanskom Mostu.

-Došlo je do trostrukog ubistva nakon kojeg je počinilac i sebi pokušao oduzeti život u čemu nije uspio. U toku je uviđaj i kriminalistička obrada ovog događaja čime će biti poznati motivi ovog događaja – kazao je on.

Dodao je da u cilju istrage ne može mnogo govoriti o detaljima i motivima zločina, ali je potvrdio da oružje nije vidno uneseno u školu.

Istakao je da je u školi bio i određen broj učenika, jer su u toku popravni ispiti, te da niko nije povrijeđen.