Da vrelim ljetnim danima nije kraj, iako je proteklih nekoliko dana bilo malo osvježenja, visoke temperature vraćaju nam se za vikend.

Potvrdila je ovo za TOK Televiziju Milica Đorđević, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske ističući da nas očekuje još toplih dana, ali ne kao u prethodnom periodu.

-Toplotni talas trajao je od 26. jula pa sve do 18. avgusta, kada je u našem gradu temperatura dosegla 40 stepeni. Najtopliji su bili Višegrad i Zvornik sa 42 stepena – kazala je Đorđević.

Dodala je da do sada nismo imali ovako dug toplotni talas sa puno povezanih tropskih dana i noći, a da će avgust mjesec biti jedan od najtoplijih.

-Tropske noći su situacija kada minimalna temperatura ne opada ispod 25 stepeni, a radije se znalo desiti da ih tokom ljeta imamo pet, šest. Ove godine zabilježili smo 16 tropskih noći u julu mjesecu, dok je u avgustu bilo osam, za sada – kazala je ona.

Prema njenim riječima ovakve vrućine nisu česte na našem podneblju, a kiše koje se jave poslije toplotnog talasa nisu neobične.