Majmunske boginje su u proteklom periodu izazvale zabrinutost širom svijeta, a zabilježen je i prvi slučaj u Hrvatskoj.

Koje su najnovije smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za putnike iz Bosne i Hercegovine koji planiraju posjetiti zemlje gdje je rizik od zaraze otkrio je Mirza Palo, stručni saradnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH koji je pojasnio i način na koji se one prenose.

Palo je naglasio da je i 2022. godine Svjetska zdravstvena organizacija izdala uzpozorenje za međunarodnu vanrednu situaciju zbog epidemije majmunskih boginja ističući da nema razloga za paniku. Dodao je da se ljudi trebaju ispravno informisati kako ne bi bili podložni dezinformacijama.

– Majmunske boginje se javljaju, uglavnom, tradicionalno u Africi, odnosno, centralnom i zapadnom dijelu te zemlje i proteklih decenija nisu izlazile iz tog regiona gdje se endemski javljaju. Tokom 2022. godine smo zabilježili od grupe dva epidemiju koja je bila globalna sa hiljadama slučajeva. Sa današnjim danom je zabilježeno 100.000 slučajeva i više od 200 njih sa smrtnim ishodom. To nije opasna bolest, ali opet treba biti oprezan – rekao je Palo.

Zatim je iznio i preporuke SZO.

– Za sve naše građane koji planiraju putovanje u rizična područja (centralna i zapadna Afrika i Demokratska republika Kongo) svakako da savjetujemo izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje ne poznaju dobro i koje mogu imati simptome gripe, prehlade, visoke temperature, groznice, kašlja, bolova u mišićima i sl. Treba svakako pratiti lokalne zdravstvene vlasti i svoje zemlje, ali i drugih zemalja u kojima planirate putovanje – pojasnio je Palo.

Kaže da su u svijetu dostupne vakcine dva proizvođača, a koje se koriste protiv sprečavanja širenja virusa majmunskih boginja.

– Međutim, u BiH još nisu dostupne. Postojali su planovi i vjerujem da još postoje da se nabave određena količina, ali one nisu preporučene svim građanima već rizičnim grupama gdje se ta bolest može proširiti i zdravstvenim radnicima koji rade na testiranju na ovu zaraznu bolest. Te vakcine sada nisu dostupne, a one se inače mogu dati prije ekspozicije (preventivno) i nakon kontakta s osobom koja razvija ili će razviti ili je već razvila majmunske boginje – dodao je Palo.