Banjaluka će i ovog posljednjeg vikenda u avgustu biti domaćin 4. Međunarodnog šahovskog festivala “Trofej Banjaluke 2024”.

Turnir je, saopštili su organizatori, najznačajnija manifestacija Šahovskog kluba “Gambit” a biće održan 24. i 25. avgusta u kristalnoj sali hotela “Bosna” u centru Banjaluke.

-Predviđena su dva takmičenja (ekipno i pojedinačno) i ukupno devet odvojenih turnira, a ova jedinstvena manifestacija namijenjena je djeci do 18 godina starosti – naveli su iz ŠK “Gambit” koji je ujedno i organizator.

Kako su naveli, mladi šahisti iz Banjaluke, Sarajeva, Beograda, Podgorice, Zagreba, Pančeva, Vukovara, Prijedora, Jajca, Teslića, Doboja, Obudovaca, Dervente, Brčkog, Bijeljine, Pala, Foče, Nevesinja, Križevaca, Novih Banovaca i ove godine će odmjeriti snage na najmasovnijem i najprestižnijem šahovskom turniru na Balkanu koji je prošle godine okupio 275 učesnika iz 4 države i 21 grada.

-U petak 23. avgusta u popodnevnim časovima predviđen je dolazak gostujućih ekipa, dok će u subotu 24. avgusta biti odigrana tri ekipna turnira do 10, 14 i 18 godina . Svečano otvaranje je u 10 časova, nakon čega se igra prvo kolo. Istog dana u večernjim časovima biće organizovan Open Blitz turnir (tri minute po igraču + dvije sekunde po potezu) – pojasnili su organizatori.

U nedjelju 25. avgusta, kako su istakli iz “Gambita”, biće odigrano šest pojedinačnih turnira do 8, 10, 12, 14, 16 i 18 godina. I drugog dana, turnir će svečano biti otvoren u 10 časova.

-Na turniru će biti odigrano devet kola po Švajcarskom sistemu uz tempo igre od osam minuta po igraču + četiri sekundi za svaki odigran potez. Naš osnovni cilј je da u dva takmičarska dana ugostimo oko 300 djece. I ove godine potrudili smo se da organizacija turnira bude na vrhunskom nivou kako bi svi takmičari uživali,  upoznali se sa svojim vršnjacima, stvorili nova prijateljstva i ono najvažnije, vratili se iz Banjaluke sa pregršt lijepih uspomena – kazali su oni.