Nekadašnji zamjenik pravobranioca Republike Srpske u sjedištu u Prijedoru Zoran Basrak  u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbi da je zloupotrebom položaja omogućio da njegov otac Boro Basrak nezakonito dobije zemljište u posjed i tako oštetio Srpsku za oko 2.522 KM.

Presudu je izrekao sudija pojedinac Siniša Marković.

– Analizom dokaza sud je utvrdio da radnje optuženog opisane u optužnici nisu u uzročnoj vezi sa posljedicom. Optuženi nije bio zaposlen u organiću koji je donio odluku od promjeni titulara nad nekretninom. Njegovim radnjama nije došlo do promjene titulara i zato sud smatra da ono što je  prema optužnici učinio nije krivično djelo – rekao je sudija Marković i dodao da će detaljno obrazloženje navrsti u pisanoj presudi.

Presudom je odlučeno da troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžeta

Republički tužilac Žana Bojić najavila je da će, kada dobiju presudu, odlučiti o daljim koracima i uložiti žalbu.

Basrakov advokat Željko Gnjatović kazao je da je presuda ispravna.

– Optuženi nije učinio krivično djelo. Čak i da je uložio žalbu na rješenje Rugippa kojim je njegovom ocu priznato pravo nad imovinom ona bi bila odbijena. Pravo nad imovinom je priznato na osnovu Zakona o uzurpacijama – rekao je Gnjatović.

Optužnica, je Basraka teretila da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u periodu od 30. jula 2014. godine do 5. novembra 2016. godine, kao zamjenik pravobranioca na području Novog Grada i Prijedora, prilikom postupanja u upravnom postupku u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Banjaluka, pokrenutom po zahtjevu njegovog oca Bore Basraka za priznavanje prava vlasništva zemljišta uzurpacijom. Radilo se o šumi nad kojom je promijenjena svojina sa dotadašnjeg titulara Nezavisne Države Hrvatske u korist Republike Srpske.