Konstitutivna sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije „59. Kočićev zbor“, kojom je predsjedavala zamjenik predsjednika Organizacionog odbora i direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić, održana je danas u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Imajući u vidu da se radi o manifestaciji koja je posvećena djelu i imenu najpoznatijeg književnika i tribuna naših prostora Petru Kočiću izražena je potreba da se Kočićevom zboru vrati republički značaj kroz jačanje književnog i kulturnog programa u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske i republičkih institucija kulture.

Na sjednici je istaknuto da će biti obezbijeđeni svi organizacioni, finansijski i kadrovski kapaciteti za što kvalitetniju organizaciju samog događaja i dogovoreno da se 59. Kočićev zbor održi od 22. do 25. avgusta, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Republike Srpske.

Zvanični program 59. Kočićevog zbora biće predstavljen u četvrtak, 15. avgusta, nakon sjednice Organizacionog odbora. Program manifestacije biće realizovan, u Beogradu i Banjoj Luci, te u Stričićima, na lokacijama na kojima se održavao više od pet decenija, gdje je planirano tradicionalno zborovanje i bogat kulturno-umjetnički program u čiju pripremu će biti uključene i okolne opštine.

Imajući u vidu da je manifestacija posvećena Petru Kočiću jedna od najznačajnijih manifestacija u Republici u kontekstu književnosti i kulture, formirane su komisije na čelu sa sekreterijatom u okviru Organizacionog odbora koje će raditi na pripremi I realizaciji 59. Kočićevog zbora.

Konstatovano je da se „Kočićevo ognjište“, kompleks posevećen Petru Kočiću na Zmijanju, čiju izgradnju je finansirala Vlada Republike Srpske u ukupnom iznosu od 120.000 KM, nalazi u zapuštenom stanju i u vezi s tim biće zatražena informacija od Grada Banja Luka.

Organizacioni odbor čine predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Republičkog protokola, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Banskog dvora Kulturnog centra, RTRS-a, Muzeja Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Turističke organizacije Grada Banja Luka, Udruženja književnika Republike Srpske, Doma zdravlja i Policijske uprave Banja Luka, te Savjeta MZ Stričići.

Dogovoreno je da se umjesto predstavnika Grada Banja Luke, koji se nisu odazvali pozivu za današnju konstitutivnu sjednicu, Vladi uputi prijedlog za imenovanjem zamjeniskih članova iz reda republičkih institucija kako bi se manifestacija uspješno realizovala.