Tim za pripremu i implementaciju projekata Gradske razvojne agencije je u prvih šest mjeseci 2024. godine pripremio 14 projekata koji su kandidovani na objavljene pozive za projekte u okviru sljedećih programa: Intereg IPA CBC HR – BiH – CG, Intereg Adrion, Intereg Europa, Intereg regionalni program za Dunavsku regiju, EURO MED, RCF – KFV, ERASMUS.

Ukupna vrijednost CIDEA projektnih aktivnosti je 3.122.354 KM.

Riječ je o projektima iz oblasti razvoja održivog turizma, obrazovanja i transfera novih znanja i tehnologija, zapošljavanja, preduzetništva te zaštite životne sredine.

S obzirom da je riječ o transnacionalnim programima svi projekti se pripremaju i implementiraju u obaveznom partnerstvu sa organizacijama i institucijama iz drugih zemalja te su partnerski konzorcijumi u svim projektima sastavljeni od preko 10 partnera iz preko 10 zemalja članica pomenutih programa.

Kandidovani projekti su postupku ocjenjivanja a do kraja godine očekujemo povratne informacije o rezlutatima evaluacije.

Gradska razvojna agencija Banja Luka (CIDEA) u kontinutitetu priprema i implementira razvojne projekte čija se implementacija finansira iz međunarodnih fondova.