Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je danas da voditi veliki grad znači imati veliku odgovornost, i da nije moguće biti isti čovek onda kada ste odbornik ili poslanik i onda kada ste ispred sistema neke institucije, dodavši da je za njega Republika Srpska uvek na prvom mestu.

-Danas kada vodite najveći grad Republike Srpske, zapadnu srpsku prestonicu onda znači da govorite u ime minimum 200.000 ljudi koji žive u tom gradu, što znači da kada date neku izjavu, govorite gotovo u ime cijele Republike Srpske – rekao je Stanivuković za Tanjug.

S druge strane, navodi on postoji manje komoditeta, jer ima onih  koji će reći nešto.

-Primjera radi na obilježanju Oluje, vidite on se pojavio tu, kada je Dan Republike Srpske, kažu vidite stoji pored tog i tog. To su stvari gdje nema ni vlasti ni opozicije. Tu se borite za Banjaluku. Ja se borimza svaki projekat. Moja dužnost, ja sam zahvalan što smo za Banjaluku uspjeli da izborimo preko šest sedam miliona- maraka projekata podrške Vlade Srbije, predsjednika Srbije, Vlade Srbije, Novog sada, premijera Srbije Miloša Vučevića. Moja dužnost je da budem dovoljno mudar da razgovaram, da predstavim prioritete i da dobijem podršku za tto. To je sa jedne strane. Sa druge strane, radim i sa institucijama Srpske. Zašto da Vlada Srpske ne izdvoji više novca za Banjaluku. To jee moja mudrost i obaveza. Neko miješa institucionalnu saradnju sa političkom. Političke razlike i razmimoilaženja postoje, ali ja nisam neroiajtelj Republike Srpske. Naši politički  programi, mislim na program predsjednika Srpske se razlikuju, ali Srpska za sve nas je neupitna, važni datumi i događaji, ne dati nikome nadležnosti – ističe Stanivuković

Takkođe je ponovio da nije za to da se predstavnicima Srpske sudi u bh. sudovima.

-Ja nisam za to da se predsjedniku Republike Srpske sudi u bh. sudovima, ne samo njemu već bilo kom srpskom predstavniku, kao što je nedavno bilo pitanje smjene jednog srpskog ministra zbgo Srebrenice, ja nisam za to, ali ako treba da se smijeni znog kriminala i korupcije, neka mu se sudi, ali u sudovima Republike Srpske, po našim zakonima, a ne po zakonima nelegalno izabranog visokog predstavnika, a ne da ja likujem samo zato jer sam nečiji politički protivnik i to je ta razlika. Za mene je država Srpska, Srbija, naš narod u Crnoj Gori iznad bilo kojeg ličnog i političkog cilja. Za mene su važni datumi, Svesrpski sabor i druga važna nacionalna pitanja i tu nema vlasti i nema opozicie tu trebamo biti jedno – kategoričan je Stanivuković.

Međutim, kaže on, zna se gdje je politički opozicija.

-Tu gdje se treba graditi put ili ne treba, tu sam ja opozicija u Srpskoj, a ne opozicija Republici Srpskoj, vodim grad Banjaluku danas, a nakon izbora to je odgovornost za prelijepu Banjaluku.

Na pitanje koliko je teeško sada raditi kampanju sapozicije gradonačelnika, ne koristeći “megafone na ulici” kao ranije Stanivuković je istakao:

-Jedno je biti u sistemu i odlučivati i ispred da tako kaže neke institucije govoriti i odlučivati kako treba da se radi. Narod od mene više to ne očekuje. Narod od mene ne očekuje da uzmem asfalt i pokidam ga, već da ga asfaltiram. Kad nisam bio gradonačelnik jedno je imati riječ više, treba to i tako, pa ako ne bude ne potpisujem to. Danas smo evo uveli kartice prijateljstva, za roditeelje uzrasta do sedam godina, za naše penzionere. Kada kažem da će to biti, to mora biti. Ja to moram potpisati i sprovesti, da za svaku riječ odgovaram. Moja riječ se čuje ovdje u Srbiji, i koliko god brzo da pričam siječem sam sebe, jer predstavljam ovdje najveći grad, Republiku Srpsku. S druge strane, samo se kamen ne mijenja, ali znamo da i voda mijenja kamen, a kamoli ne čovjek kroz godine i vrijeme. Pa evo i vi imate deset godina iksustva, ako pogledate kako sada vodite emisiju i sebe prije toliko godina, možda bi ste se nasmijali. Rekli bi slatko, a ne bezobrazno kao što je to Željka(Cvijanović) prokomentarisala.

Za 10 godina navodi on uađene su mnoge stvari.

-Za Banjaluku smo uradili nemoguće, sve ono što smo uradili na ulici smo danas sproveli, od udžbenika besplatnih za svu djecu, a drago mi je da je to krenuo i Beograd i drugi gradovi u Srbiji. Obećali smo legalizaciju kuća, ispunili smo za sve ljude koji su izbjegli u ratu u Banjaluku i naprravili kuće, mi smo ih besplatno legalizovali, zatim pitanje izgradnje Centralnog spoemen-obilježja, kao što će vlada Srbije i Srpske graditi Spomen obilježje u Gradinoi. Isto tako mi smo u obavezi u Srpskoj da izgradimo obilježje za 24.000 junaka, ja i sam nosim ime čovjeka koji je dao život za Republiku Srsku- kaže Stanivuković i dodaje:

-Sve stvari koje sam govorio prije četiri godine, danas sam ostvario. Kažete vruće političko ljeto, za mene nije, ja sam siguran u pobjedu i znam šta radim. Kažem vam da ću tamo nekad 10., 15. oktobra doći kao pobjednik ovdje, ubjedljiviji pobjednik nego 2020. godine, isti program, ista načela, ista retorika, sve isto, ali kroz prizmu institucije koju predstavljam. Sve riječi koje sam rekao danas su djela.