Federaciji BiH /FBiH/ požari su registrovani u skoro svim kantonima, a vatra je uglavnom zahvatala nisko rastinje i šumu.

U Srednjobosanskom kantonu požar na Osmanaginoj kosi i dalje je aktivan i proširio se prema planinskom dijelu Pršljeni u pravcu Kupresa, dok su ostala požarišta u opštinama Bugojno i Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje, stavljena pod kontrolu.

U opštini Olovo u Zeničko-dobojskom kantonu u toku je intervencija na gašenju šumskog požara koji je izbio u zahvatu lijeve obale rijeke Krivaje od područja Paska Luka, a u toku dana na gašenju će biti angažovana dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

U Tuzlanskom kantonu na gašenju požara intervenisano je u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Lukavcu i Doboju Istok, saopšteno je iz Civilne zaštite FBiH.

Šuma, trava i nisko rastinje gorjeli su na području Mostara, Čapljine, Čitluka, Konjica, Jablanice i Prozora u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U Širokom Brijegu gorjeli su šuma i nisko rastinje, dok je Vatrogasna jedinica LJubuškog intervenisala u mjestu Studenica–Crnopod gdje su gorjeli trava, nisko rastinje vinova loza i cijevi za navodnjavanje. Opožarena je površina od 40.000 metara kvadratnih.

U mjestu Vitina gorjela je trava i nisko rastinje, a opožareno je oko 10.000 metara kvadratnih.

Pripadnici Pr