Privredna komora Republike Srpske i privredna komora Srbije uspješno su organizovale poslovni forum na kojem je prijavljeno preko 70 privrednika, istakao je ovo predsjednik privredne komore Republike Srpske Goran Račić.

Dodao je da im je zadovoljstvo što je Srbija spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

-Blizu 16,5 odsto trgovinske razmjene odvija se sa Srbijom koja je najveći strani investitor u Srpskoj. Blizu tri milijarde evra investicije u Srpskoj, oko milijardu je donirala Srbija – istakao je Račić.

Prema njegovim riječima, cilj im je da se unaprijedi spoljnotrgovinska razmjena, te da se definišu prioriteti za budućnost.

-Želimo da unaprijedimo spoljnu trgovinu i obezbijedimo veći priliv investicija – kazao je on.

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović istakla je da su Svesrpski sabor i deklaracija ekonomiju i privredu prepoznali kao jedan od bitnih segmenata.

-Zahvaljujući politici koju vode predsjednik Srbije  Aleksandar Vučić i predsjednik Srpke Milorad Dodik međusobna sardnja će iz godine u godinu da jača. Međutrgovinska razmjena je značajnog obima, ali postoji i prostor za unapređenje te saradnje – kazala je ona.

Istakla je da postoji velika zainteresovanost investitora iz Srbije za investiranje u Srpskoj, te će se Vlada Srbije posebno angažovati oko takvih aranžmana.

-Svi investitori iz Srpske su dobrodošli u Srbiju. Potencijal za saradnju vidimo u prerađivačkoj industriji, kao i u prehrambenoj – dodala je Mesarovićeva.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da se nastavlja privredna saradnja Srpske i Srbije, te naglasio da je veoma bitno da predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Miloš Vučević to podržavaju.

-Investicije Srbije, koje su premašile dvije milijarde KM, pokazuju da Vlada Srbije i predsjednik Vučić vode računa o Republici Srpskoj i srpskim narodu sa ove strane rijeke Drine- rekao je Mitrović.