Hvala odbornicima Skupštine Grada Banja Luka za usvajanje odluke o zamjeni zemljišta sa Elektroprenosom radi izgradnje trafo stanice 110/x kV Banja Luka 10 sa priključnim 110 kV kablovima, za šta je obezbijeđeno 25.696.224 KM. Trenutno ne postoji važniji infrastrukturni projekat u Banjaluci, napisao je društvenoj mreži X elektro inženjer Srđan Mazalica.

Ovaj hvale vrijedan projekat će se graditi na parkingu kod Medicinske elektronike. Radi se o gasom izolovanom postrojenju, 2×40 MVA. Trasa 110 kV kabla će prema riječima Mazalice ići od Trafostanice Banjaluka 3 (kod UKC), pa do spoja na dalekovod 110 kV Banjaluka 1 – Baanjaluka 2 (iza Delte i Kampusa).

-Mislim da će biti jedan od ljepših GIS-ova (GIS – Gas Insulated Switchgear) u Evropi. Inače, ovi montažno-demontažni paneli omogućavaju da se mogu iznijeti i opet unijeti transformatori (2×40 MVA), kaže dalje Mazalica.

O vanjskom izgledu objekta kaže da u samom centru grada, a uz trasu 110 kV kabla i kičmu kablovske 10 kV kanalizacije Elektrokrajine, nije moguće neku ružnu halu izgraditi, te da su morali ući sa 110 kV naponom u grad, sa kablom i gasom izolovanim postrojenjem.

Idejno rješenje je radio Nikola Dmitrović.