Predsjednik Reublike Srpske Milorad Dodik juče se, nakon održanog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, požalio jer u ovoj instituciji nije bilo klime.

Stigao je odgovor iz Suda BiH.

– Naime, u medijima su plasirane informacije da klima ne radi u sudnici u kojoj je bilo navedeno ročište 17.7.2024. te da je pojedinima to ‘uticalo na koncentraciju’. Već duže vrijeme Sud Bosne i Hercegovine ima probleme sa hlađenjem najveće sudnice (šest) u sudu. Svi dosadašnji napori da se isti riješi ostali su bez uspjeha. Uz teške uslove rada u sudnici, suočavamo se i sa osudom javnosti i negativnim medijskim istupima učesnika u postupcima koji se vode u sudnici šest uz tvrdnje da se tendenciozno isključuje hlađenje u navedenoj sudnici za određene postupke  navodi se u saopštenju.

Adresa za žalbe na neuslovnost rada u sudu, ne samo sudija već i osoblja suda, je Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine (SZZPI BiH) jer njihov Odjel za podršku pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine obavlja poslove održavanja objekata i infrastrukture za potrebe pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, glasi poruka iz ove institucije, prenosi Klix.