Gradski odbor Demos-a Banja Luka tvrdi da je Nadzorni odbor Javnog   reduzeća „Depot“ nezakonito smjenio direktora Željka Savića i na to  mjesto  postavio Ratka Jokića koji ne ispunjava uslove radnog mjesta na  koje je izabran. 

Naime, Statutom javnog  reduzeća “Depot” je  propisano da na funkciju  direktora može biti imenovano lice koje ima visoku stručnu spremu  tehničkog, tehnološkog, ekonomskog ili  pravnog smjera i  pet godina  radnog iskustva na rukovodećem mjestu (direktor ili rukovodilac  sektora), a novoizabrani direktor nema  pet godina radnog iskustva jer je  ranije obavljao  poslove šefa kabineta u Ministarstvu  porodice,  omladine i sporta u Vladi Republike Srpske. 

Uredbom o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju  radnih mjesta u republičkim organima uprave Republike Srpske je  propisano da je osnovna organizaciona jedinica u ministarstvu resor,  u republičkoj upravi, republičkoj upravnoj organizaciji i službi  sektor.

Kabinet ministra je posebna organizaciona jedinica i ona nije  sektor, to jest ona je u nižem rangu od sektora.  Isto je pobliže regulisano i Pravilnikom o sistematizaciji radnih  mjesta u Ministarstvu porodice, omladine i sporta.

Shodno navedenom,  nadležno ministarstvo ne bi moglo istom izdati potvrdu o ispunjavanju  uslova za direktora Depota, a ukoliko se isto desi naši advokati će  podnijeti prijavu upravnoj inspekciji. 

Treba napomenuti, da raniji direktor Novo Grujić morao da podnese  ostavku kako bi Savić bio imenovan, jer je ovom smjenom direktno  prekršen Zakon o javnim preduzećima član 43, što može svako pismen da  pogleda.   

Napominjemo da smo danas primili odluku o razrješenju direktora  Željka Savića, i pripremamo krivičnu prijavu sa imovinsko pravnim  zahtjevom protiv Nadzornog odbora preduzeća radi naknade štete od  preko 100.000 KM uvećano za troškove postupka. 

NJihovim djelovanjem direktno je načinjena šteta ovom javnom  preduzeću.

Takođe, pripremamo i tužbu nadležnom sudu radi pobijanja  odluke Nadzornog odbora sa privremenom mjerom obezbjeđenja da bi  spriječili dalje nanošenje štete ovom usješnom preduzeću. 

Nije nam jasno da ako na čelo preduzeća dolazi diplomirani pravnik,  kako je moguće da su aposlutno sve procedure urađene na pogrešan način  od strane Nadzornog odbora. 

Prilikom imenovanja gospodina Jokića, Nadzorni odbor od njega nije  tražio ni ličnu kartu, a kamoli bilo koji dokument kojim dokazuje da  ispunjava uslove, što znači da je svaki čovjek sa ulice mogao da dođe i  kaže da je on Ratko Jokić novi direktor Depota-  Nadzorni odbor na samoj sjednici nije uopšte glasao za smjenu što mogu  da potvrde i svjedoci, već su nesto neodređeno govorili. 

Advokatima je takođe zanmljiva i činjenica kako predsjednik Nadzornog  odbora može biti lice koje je rukovodilac u Vladi Republike Srpske kad  je to izričito zabranjeno Zakonom o državnim službenicima Republike  Srpske, o čemu će se očitovati upravna inspekcija.