Tradicionalni skokovi banjalučke laste sa Gradskog mosta u Banjaluci počeće za nekoliko dana, a kako nam je rekao Predsjednik kluba skakača „Banjalučka lasta“ Igor Arsenić pripreme su podigli na jedan viši nivo.

-Prvi skokovi, za sam početak takmičenja, biće 14. jula sa Gradskog mosta u Banjaluci. Ove godine imali smo trening kamp koji je započeo u Banjaluci, a trenirali smo i u Mostaru, gdje smo skakali sa Starog mosta – rekao je Arsenić i dodao da su skokovi u vodu  jedan od pet ekstremnih sportova na svijetu i nose veliku odgovornost i rizik.

Arsenić je istakao da se trudi da sačuva tradiciju banjalučke laste, jer su u proteklih nekoliko godina bila samo dva skakača koja su na takmičenjima prestavljala Banjaluku.

-Banjalučani godinama vvaže za najbolje skakače u regionu. Poslije Mostara, naš grad ima najdužu tradiciju skokova sa mosta. Ove godine navršava se 71 godina, a skokovi sa Gradskog mosta i sama „Lasta“ nema kredibilitet koji zapravo zaslužuje – istakao je Arsenić.

Prema njegovim riječima, nemaju veliku podršku grada, ali ni adekvatne uslove za vježbanje, zbog čega ne mogu da privuku nove i mlađe generacije.

-Vježbamo na visećem mostu u Srpskim toplicama, gdje za početnike nije bezbjedno da skaču. Skokovi kao sport nisu problem samo u Banjaluci, već i u čitavom regionu, jer nemamo nikakav status – kazao je on.

Ove godine, rekao je Arsenić, osim trening kampa, planiraju da na nivou prvo Republike Srpske osnuju Savez skakača, u budućnosti da isti naprave u Bosni i Hercegovini, kako bi sa Savezom pokušali banjalučkoj lasti dodijelili status.

-Bilo bi fino da za nekoliko godina, decenija, neko ko se bude bavio skokovima, može da vidi ko je u godinama prije bio šampion. Želimo da od ovog sporta napravimo jednu veliku i lijepu priču – pojasnio je Arsenić.

Dodao je da se tri godine trude da sa Gradskom upravom sklope dogovor da naprave montažno-demontažnu skakaonu kod Zelenog mosta.

-Probali smo da to završimo, skupilo smo potreban novac uz pomoć sponzora koji su sa nama od samog početka, napravili projekat skakaone, ali iz Gradske uprave dobili smo ucjenu da skakaonicu treba da poklonimo gradu – naveo je Arsenić, te kazao da je sve radio po nalogu Gradske uprave koja ih na kraju nije podržala.

Arsenić je svoju karijeru skakanja banjalučke laste  počeo veoma mlad, a inspiracija su mu bili roditelji, majka koja je vrsna i poznata skakačica, ali i otac koji je bio šampion u skokovima sa Gradskog i Starog mosta .