Dvorišta, garaže i kuće poplavljeni su za svega nekoliko minuta nakon što se, zbog neredovnog održavanja kanala ispod mostića u Barlovcima, izlio potok, jer nije mogao da primi velike količine vode usljed kiša i nevremena koje su zahvatile Banjaluku i okolna mjesta.

Mještanin Barlovaca ističe da je zbog te situacije nekoliko kuća direktno ugroženo, te da od zadnjih poplava niko nije izlazio na teren da vidi situaciju, uprkos njihovim molbama i prijavama.

-Potok nije održavan sigurno 10 godina. Zadnji put je prokrčen iza poplava 2014. godine i poslije toga niko se više nije pojavio. Komšinica i ja krčimo sa svoje strane koliko možemo. Ima još komšija koji se trude da krče oko svojih kuća. Takođe, komšija koji je kuća iza moje, uložio je velike novce da bi spasio svoju imovinu – rekao je mještanin Vedran Bakal.

Prema njegovim riječima, nisu znali da imaju pravo na odštetu, te da mještani uglavnom o svom trošku, uz kredite, saniraju nastalu štetu.

-Komšinica je prije par godina dala oko 15.000 KM da uradi zidiće da joj voda ne bi ponovo napravila štetu, ali je to bilo nedovoljno, pa joj je voda prešla preko svega.  Niko se zvanično na terenu nije pojavio. Krčimo i ulažemo o svom trošku – istakao je Bakal.

Dodao je da naselje održavaju uglavnom kroz akcije kada se sastanu mještani koji čiste potrebne dijelove.

-Mostić nam je krucijalni problem, jer je nisko pozicioniran i ne može primiti veliku količinu vode. Plan nam je da neko dođe na teren, da se to malo pročisti, i da se nađu neka sredstva da se problem sa kanalom riješi – kazao je on.

Podršku da se problem riješi, ističe Bakal, pružio im je i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bojan Pećanac sa kojim će sutra, nekoliko mještana Mjesne zajednice Dragočaj, kojoj pripadaju i Barlovi, otići na sastanak kojem će prisustvovati i predstavnici Civilne zaštite.

-Nadamo se da će biti neko i iz Odjeljenja za komunalne poslove, kao i iz opštine, pa da se napravi zapisnik, da se procijeni šteta i da se krene u sanaciju – objasnio je Bakal.

Odbornik Bojan Pećanac, po ko zna koji put, stao je uz svoj narod da pokušaju da zajedničkim snagama srede probleme koji muče mještane Barlovaca, a kako nam je rekao, rado se odazvao na poziv građana.

-Zbog obilnih padavina, došli su u veliki problem, poplavljena su im bila dvorišta, kuće, okućnice, zbog čega će pretrpjeti veliku materijalnu štetu – kazao je Pećanac.

Istakao je da je reagovao po hitnom postupku, što očekuje i od nadležnih organa i aktuelne gradske vlasti.

-Glavni razlog zašto im se potok izlio i napravio štetu je taj što godinama niko nije to pročistio i produbio korito da može da primi veće količine vode. Produbljenje korita je hitno da se uradi, kako narod ne bi strahovao od konstantnih poplava – istakao je Pećanac i naglasio da je zakazao sastanak  kako bi komunalcima i Civilnoj zaštiti ukazali da probleme i da se nađe rješenje.