Mještani Zalužana kod Banjaluke bez vode su već nekoliko dana. Otkako je grad proglasio vanrednu situaciju povodom nestašice vode u Banjaluci, prve posljedice već je osjetila mjesna zajednica Zalužani koji od 19 časova uveče do 7 sati ujutro ostaje bez vode. 

Ovakva nestašica pokrenula je nezadovoljstvo kod građana koji su se danas obratili i medijima. Naime, domaćinstva nemaju više ni osnovne uslove za život, a kamo li za zadovoljavanje drugih vrsta usluga. S toga, zatražili su odgovore od gradonačelnika kao i od Vodovoda zbog čega baš oni ispaštaju u ovom slučaju.

“Stanovnici Zalužana ne mogu više ni osnovne fiziološke potrebe obaviti, dok se gradska uprava pere. Da li su građani trećeg reda, pitamo se, a kada treba platiti porez, to je obavezno. Ne možemo raditi, ne možemo funkcionisati. Zadnja smo mjesna zajednica u Banjaluci, a 150 metara je Vrbas udaljen, ukoliko treba nešto treba novo da se uradi, što se ne uradi? Nema tehničke vode, a kamo li za piće. Ranije smo se obraćali gradonačelinku, ali niko ništa nije reagovao. Mi smo zadnja rupa na sviralu u Banjaluci. Što su naša djeca lošija od Starčevice, Borika, Obilićevog? Mi ćemo osnovati novu opštinu ukoliko smo nepotrebni Banjaluci. Imamo više stanovnika nego većina lokalnih zajednica u Srpskoj. Do kada moramo trpiti teror grada Banjaluke? Očigledno je da grad Banjaluka za mjesnu zajednicu Zalužani ne radi ništa. Bez trotoara, bez prohodnog puta za djecu. A, oko tog problema se još nismo ni izjašnjavali, samo tražimo osnovno, tražimo vodu. Ja sam otac četvoro djece, moja djeca više ne mogu funkcionisati. Sutra mogu doći i gradonačelnik i direktor vodovoda da mu otvoreno postavimo pitanja, da li on ima redovno vodu? Do kad više? Naša djeca se ne trebaju kupati? Dok se u gradu prave parkovi i vještačka jezera.” rekao je Bojan Đajić, mještanin Zalužana. 

Kako kažu, ovo nije prvi put da su ostali bez osnovne životne potrebe otkako je nova gradska administracija na vlasti, ali da su ovaj put, ovakve restrikcije prevazišle svaku mjeru. Ukoliko u narednim danima ovaj problem ne bude riješen, doći će do blokade ulica, te obustavljanja saobraćaja na ovoj dionici puta, koje svojom frekvencijom povezuju brojne privredne subjekte.