Ženski i Mješoviti hor SPD “Jedinstvo” Banja Luka u periodu od 13. do 16.juna 2024.godine učestvovali su na Međunarodnom horskom takmičenju u Bratislavi – Republika Slovačka. Horovi su se takmičili u tri kategorije (Kategorije duhovne i folklorne muzike za mješovite i kategorije za ženske horove) izvodeći programe u kojima su bila zastupljena djela Stevana Mokranjca, Marka Tajčevića, Vladimira Milosavljevića, Nemanje Savića, Ernani Aguiara, Romualda Tvardovskog…

Na takmičenju je nastupilo više izuzetno kvalitetnih horova iz Mađarske, Poljske, Slovačke, Republike Srpske, Hrvatske…

Takmičeći se na ovogodišnjem festivalu „Bratislava 2024“ horovi SPD „Jedinstvo“ ostvarili su izvanredan uspjeh osvojivši čak tri zlatne diplome, prva mjesta, kao i posebnu, nagradu za pobjednika u kategoriji folklorne muzike.

-Pored takmičarskih nastupa horovi su realizovali i nekoliko revijalnih nastupa u koncertnim prostorima Grada Bratislave na kojima su pobrali simpatije publike i primili izuzetno pohvalne, afirmativne kritike prisutnih slušalaca, članova i dirigenata drugih horova. Na ovim koncertima „Jedinstvo“ je, osim kompozicija uvrštenih i u takmičarski program, izvodilo i kompoziciju „Aka si mi krasna“ poznatog slovačkog kompozitora Eugena Suhonja, kao i više kompozicija domaćih, srpskih autora – saopštili su iz Hora.

Dodali su da su u povratku sa gostovanja u Slovačkoj, horovi SPD „Jedinstvo“ boravili u Beču, uz pomoć Mladena Regode, dugogodišnjeg člana Mješovitog hora koji u Beču živi više od 20 godina, te osim posjete više značajnih mjesta – u Katedrali Sv. Stefana za prisutne posjetioce izveli kompoziciju Stevana Mokranjca „Tebe pojem“.

-Kao solisti na pomenutim koncertima, revijalnim i takmičarskim nastupima predstavili su se soprani, sestre Ana i Jana Jurić, Anja Lukić, kao i Darko Manić-bas – naveli su u saopštenju.

Ženskim i Mješovitim horom SPD “Jedinstvo” Banja Luka dirigovao je Nemanja Savić, dirigent ovih horova od obnavljanja njihovog rada 1992.godine.