Od početka mandata, poslanice PDP-a Narodne skupštine Republike Srpske, Tanja Vukomanović i Mirna Savić Banjac bave se temom nasilja nad ženama, a kako bi podigle svijest pokrenule su kampanju #NeMoram, kojoj su se pridružili brojni klubovi borilačkih sportova. 

Cilj kampanje je da se priča o tome šta sve žene svakodnevno (ne) moraju, a naročito ne moraju da se plaše da prijave nasilje i da trpe nasilje.

Kako je rekla za TOK TV Tanja Vukomanović uvijek se zalagala za ravnopravnost polova,a naročito za bolji položaj žena u društvu.

-Kroz naš mandat, Mirna i ja smo predlagale mnoge inicijative i prijedloge koji se tiču poboljšanja zakonskih propisa kada su u pitanju prava žena. Takođe, zalagale smo se za Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama – rekla je Vukomanovićeva i istakla da su predlagale da femicid bude krivično  djelo.

S obtirom da je to sve odbijeno, kako je rekla Vukomanovićeva, predložiće neke druge oblike izmjena ovog zakona.

-Ozbiljno radimo na toj temi, a sa druge strane htjele smo da iskoristimo društvene mreže i medijski prostor koji imamo da se pričamo o ovoj temi i širimo svijest. Društvene mreže su veoma dobar alat koji može dobro da se iskoriti za podizanje svijesti, te smo tako došle na ideju da pokrenemo kampanju #NeMoram  – pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, tokom kampanje žele da očvrsnu žene i njihovu svijest, da se zauzmu za sebe i pokažu da ne moraju da trpe nasilje, da trpe stereotipe, da rade “ženske” poslove.

-Pridlužilo nam se nekoliko karate klubova, klubovi boksa i kikboksa, kao i džudo klubovi. U toku je prikupljanje prijava od žena , a veoma sam iznenađena koliko ih se do sada prijavilo – navela je Vukomanovićeva. 

Dodala je da među prijavljenima nisu samo žene koje trpe nasilje, već i one koje žele da se osjećaju sigurnije.

-Drago mi je da smo ih podstakle da razmišljaju u tom smijeru, kao i da nauče neke nove vještine. Svima ćemo poslati upitnik kako bi se odlučile koji sport žele, a potom ćemo sa trenerima i klubovima organizovati treninge – kazala je i dodala da im je prvenstveno cilj širenje svijesti, a naročito je važno znati kako se odbraniti od nasilnika. 

U momentu kada nasilnik odluči da napadne žrtvu, ističe Vukomanovićeva, najvažnije je da ona zna da se odbrani i poslije toga pozove policiju.

-Tada nastupa sistem. Ako je on naumio nekoga da istuče, i pored svih mjera i Zakona, u tom momentu je važno da se žena zna odbraniti – rekla je ona.