Više od 400 takmičara iz 20 zemalja odmjeriće umijeće i snagu na bukovima plahovitog Vrbasa u narednih pet dana.

Sudeći po izjavama i emocijama koje smo zabilježili na treninzima i na samoj stazi, rafteri jedva čekaju start prvih trka. Rijekom Vrbas i organizacijom su bili oduševljeni.

-Juče smo stigli. Ovo je jako lijepo područje i jedva sam čekala da uđem u vodu. Voda je predivna. Nikada ranije nismo bili na raftingu ovdje. Ovo je naš prvi put na internacionalnom rafting događaju, tako da smo
veoma uzbuđeni, kaže kapiten ženske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Samantha Barrone.

Kapiten njemačke reprezentacije Thomas Strauss rekao je da su veoma srećni što su ponovo ovdje, kao i prije dvije godine.

-Slalomska staza je  odlična jer su tu veliki vrtlozi u koje upadate i veliki talasi. Zatim, spust, na početku je tu duboka i bistra voda, a potom  ulazimo u topliju i sporiju vodu, tako da je zaista potrebno potruditi se. Ovo je teška staza  koja je idealna za Svjetsko prvenstvo – rekao je Strauss

Veoma sam uzbuđen što sam ovdje na Vrbasu. Rijeka izgleda nevjerovatno, kanjon je predivan. Polako počinjemo sa slalomom i spustom, upravo se spremamo da sve provjerimo taj dio prvi put, što će biti super. Ovo je naše prvo Svjetsko prvenstvo, tako da smo veoma uzbuđeni što smo dio toga, kaže Slee Larcombe kapiten reprezentacije Novog Zelanda.

Banjaluka zaista ima dobre vremenske uslove, atmosfera je veoma prijatna. Veoma je ugodno živjeti ovdje, takođe, Banjalučani su veoma ljubazni prema nama i zaista nam je prijatan boravak ovdje, kažu u
reprezenticiji  Japana.

Istovremeno u slovenačkom timu ističu da su na Vrbasu već godinama kao na domaćem terenu:

-Ovo je nama skoro domaći teren, znamo jako dobro sve, tu smo da probamo neke nijanse. Što se tiče očekivanja, mi očekujemo da odradimo kao i uvijek, dobro, kako znamo, ali vidjećemo kakva će biti konkurencija. Slovenija je uvijek bila u top pet favorita za osvajanje medalja, čak i među tri. Organizacija je ok. Rijeka kao uvijek dobra. Vidjećemo kako će sve na kraju biti – kaže Jan Avsenik, kapiten reprezentacije Slovenije.

Na kraju, veoma zadovoljni viđenim bile su i sudije na Svjetskom prvenstvu. Jedan od najstarijih je Milan Lovrenčič, IRF sudija iz Slovenije.

-Bio sam na svim svjetskim prvenstvima, osim u Ekvadoru i u Argentini ali vam mogu reći da je Vrbas jedna od najljepših rijeka. Od početka pa do danas primjećujem da je rijeka čista i spremna za ljude koji dolaze i kao turisti i kao takmičari. Jednom sam i sam bio prisutan kad smo čistili obale rijeke. Moram naglasiti da “skidam kapu” organizatorima, svim prijateljima koji dolaze da vide ovo takmičenje i medijima što prate ovaj događaj – rekao je Lovrenčič.

Na kraju podsjetimo da će ceremonija otvaranja Prvenstva održati večeras na stadionu u Krupi na Vrbasu sa početkom u 18 časova, a da je nakon ceremonije predviđen koncert grupe Ultrazvuk.  Sutra, prvog takmičarskog dana, na program su trke u disciplini sprint.