Vrhovni sud Republike Srpske usvojio je reviziju koju je uložio Rudnik i Termoelektrana “Gacko”, a istovremeno odbacio reviziju kompanije “Boksit” iz Milića u njihovom dugogodišnjem sporu, izjavio je direktor RiTE “Gacko” Maksim Skoko.

Skoko je istakao da se ovaj sudski postupak, koji traje 21 godinu, vraća na ponovno suđenje.

On je ukazao na ozbiljnost situacije, ali je naveo da je zadovoljan presudom Vrhovnog suda Republike Srpske.

“Poslije zahtjeva “Boksita” za izvršenjem presude i prinudnom naplatom pet miliona maraka, iskoristili smo sve pravne argumente i manjkavisti presuda nižih sudova kako bi spasili RiTE od finansijskog kolapsa. Zamislite da zbog nejasnih i neprofesionalnih vještačenja Republika Srpska sutra ostane bez proizvidnje trećine električne energije, a blizu 2000 zaposlenih bez plate.”

Skoko je naglasio da su menadžment RiTE i pravni tim koji su odabrali uspjeli da Vrhovnom sudu predoče neoborive argumente i na taj način izdejstvuju pozitivnu presudu:“Negativan ishod se nije smio dozvoliti i drago mi je da smo uspjeli vraćajući spor na ponovno suđenje. Dokazaćemo brojne nepravilnosti u vještačenju i ovaj slučaj dovesti do kraja sa pozitivnim ishodom za RiTE”, jasan je Skoko.

On ne krije ponos na rad Uprave RiTE Gacko i pravni tim za koje kaže da su odradili sjajan posao te pokazali odlučnost u dokazivanju nepravilnosti u sudskom sporu.

Podsjećamo, “Boksit” je 2003. godine podnio tužbu protiv “RiTE Gacko” za naknadu štete i zbog neraščišćenih poslovnih računa. Dugogodišnji spor, u kojem su se presude više puta poništavale i vraćale na ponovno suđenje, neposredno nakon dolaska Maksima Skoka na čelo giganta iz Gacka, vaskrsao je prvostepenim presudom da se Boksitu plati petnaest miliona maraka, a nakon žalbe RiTE drugostepenom sudu presuđeno je da se “Boksitima” isplati iznos od pet miliona maraka, što bi RiTE dovelo u stanje finansijskog kolapsa, blokade rada, a bile bi upitne i isplate plata.