Direktor Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Elvis Bektić tvrdi da su porođaj obavila dvojica ginekologa po protokolu važećih evropskih standarda.

Na Akušerskom odjelu Opšte bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici u srijedu oko 19 sati obavljen je porođaj pacijentice E. H. (29), kojem su prisustvovala dvojica ginekologa. Rođena je zdrava beba. Dva sata kasnije, usljed nastalih komplikacija, ljekari su porodilju uputili u UKC Tuzla, ali je ona, nažalost, preminula na putu do Lukavca.

Prema informacijama iz MUP-a Tuzlanskog kantona, u 21.15 sati iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) saopšteno je policiji u Lukavcu da je u njihovu ustanovu sanitetskim vozilom dovezena žena inicijala E. H. bez znakova života, te da je smrt konstatirao ljekar Doma zdravlja Lukavac.

– Prema navodima iz prijave, E. H. je zbog komplikacija nakon porođaja u Opštoj bolnici u Gračanici, u pratnji medicinskog osoblja, upućena u UKC Tuzla, ali je tokom hitnog prevoza preminula, te je dovezena u SHMP Lukavac, gdje je pokušana reanimacija pacijentice, ali, nažalost, bezuspješno – naveli su u saopštenju MUP-a TK.

O događaju je obaviješten kantonalni tužilac iz Tuzle, koji je naredio obdukciju tijela preminule porodilje, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

– Iz gračaničke bolnice izuzeta je relevantna medicinska dokumentacija – kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.