Povodom Međunarodnog praznika rada – 1. maja oglasila se poslanica SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maja Dragojević Stojić.

Njen komentar prenosimo u cjelini.

“❗RADNICI SU NAVIKLI NA ČESTITKE, IZNENADITE IH VEĆIM PLATAMA I BOLJIM USLOVIMA RADA!

Prvi maj – Međunarodni praznik rada uvijek je bio simbol borbe za prava radnika i radničke solidarnosti. Nažalost, danas smo svjedoci da veliki broj radnika u Republici Srpskoj svojim poštenim radnom vrlo često ne može obezbijediti ni ono osnovno za sebe i za svoju porodicu. Radnici u Republici Srpskoj veoma teško dolaze do životne sigurnosti i sa strahom gledaju kućni budžet iz mjeseca u mjesec.
Loši uslovi rada i maltretiranje na poslu problemi su o kojima radnici malo govore iz straha da će ostati bez posla. Strah je razumljiv jer, veliki broj građana nije ni u prilici da ostvari jedno od osnovnih prava, a to je pravo na rad. To je posebno došlo do izražaja kada su početkom godine plašili radnike da će, zbog rasta minimalnca, njih 20.000 ostati bez posla.

Svakoj ozbiljnoj vlasti ovi problemi morali bi biti prioriet, jer su zadovoljni radnici ti koji državi daju stabilnost i sigurnost. Da zaista živimo u takvom sistemu, svakog 1. maja razgovarali bi o onom šta je protekle godine urađeno da se položaj radnika poboljša i da li je ispunjeno ono obećano.

Čestitke su lijepe, ali nisu ništa novo za radnike koji nam svakodnevno odlaze a sa sobom vode i čitave porodice. Dolazimo u vrijeme kada više nemamo luksuz da gubimo radnu snagu, zato se ove probleme moramo shvatiti što ozbiljnije.” – poručila je Dragojević Stojić.