Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić u 18 časova počeo je svoje obraćanje iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, po povratku iz Njujorka.

Kako je naglasio, želi građanima Srbije da podnese izvještaj šta je to što su radili i kakva borba tek predstoji.

– Kosovo neće postati član Savjeta Evrope. Šanse da postane su velike, mi dajemo sve od sebe da to spriječimo, zato što poštujemo evropska pravila, sve ono što smo s Evropom i Amerikancima dogovorili. Prva sekvenca je bila formiranje Zajednice srpskih opština, onda poslije čudnih posjeta Atini dolazi do izmjene tih dogovora – poručio je Vučić.

Dodao je da Evropski parlament izglasao mogućnost da nosioci pasoša dobiju viznu liberalizaciju.

– Ta odluka nije efektivna, te ćemo da čekamo narednih 6, 7 mjeseci da se formira novi Evropski parlament, da bi dobili viznu liberalizaciju kako su dobili Albanci na Kosovu i Metohiji. Onda su nam objasnili da je za Srbe bolje da budu dio Savjeta Evrope. Veće sile i veći igrači stoje iza svega toga – izjavio je predsjednik Srbije.

O rezoluciji o Srebrenici

– Pored činjenice da nisu prihvaćene ideje srpske strane, dobili smo i nacrt rezolucije O Srebrenici. Pod jedan, tu ne postoji saglasnost u samoj BiH. Pitaću naše američke partnere, ovi u Evropi to ne znaju, a Amerikanci znam da znaju, jer sam razgovarao sa brojnim američkim funkcionerima, jer ovo je brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma – naglasio je predsjednik Vučić.

O posjeti Si Đinpinga

Vučić je najavio da kineski predsjednik Si Đinping dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

– Želio bih da nekoliko važnih i dobrih vijesti saopštim, 7. i 8. maja u zvaničnu posjetu Srbiji dolazi predsjednik Narodne Republike Kine. Srbija će biti jedna od ukupno tri koju će posjetiti Si Đinping, posjetiće Pariz i Budimpeštu – naglasio je Vučić.

Kako je predsjednik Vučić dodao, a to je da je počastvovan što će moći da ugosti kineskog predsjednika i da otvore brojne teme.

Kao što je danas najavljeno, predsjednik govoriće o situaciji na Kosovu i Metohiji, Rezoluciji o Srebrenici, a kao moguća tema naveden je i sastav nove vlade koja mora da se formira do 6. maja kada ističe zakonski rok.