KLJUČNI DOGAĐAJI

– Iran napao Izrael s s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila (brojevi se nekada razlikuju zavisno od izvora)

– Izrael i saveznici presreli većinu bespilotnih letjelica i projektila koje je lansirao Iran

– Jedna osoba, djevojčica, ozlijeđena je u napadu

– Iran je prvi put u istoriji ciljao Izrael direktno sa vlastite teritorije

– Širom Izraela oglasile su se sirene, glasne eksplozije iznad Jeruzalema

– BBC piše da su Iranci vjerovatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protivvazdušnu odbranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete

09:01 Glavni izraelski vojni portparol rekao je u nedjelju da je Francuska među zemljama koje su bile uključene u obranu Izraela od iranskog napada preko noći. 

8:43 Iranski napad na Izrael, prvi u istoriji, nije prouzrokovao ljudske žrtve, a materijalna šteta je prihvatljiva.

7:51 Izraelske bezbjednosne vlasti objavile su prekid opšte opasnosti u ranim jutarnjim časovima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio vazdušni prostor od 7,30 ujutro u nedjelju. Kako prenosi reporter TOK TV u Tel Avivu je planirano politanje nekoliko aviona civilnog vazduhoplovstva.

Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od vazdušnih napada.

Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tokom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, saopštila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije.

U televizijskom brifingu, glavni vojni portparol, kontraadmiral Daniel Hagari, ocijenio je akcije Irana “vrlo ozbiljnima” i rekao da one “guraju regiju prema eskalaciji”.

7:45 Izraelski ministar odbrane Joav Galant završio je procjenu operativne situacije s višim funkcionerima u izraelskom obrambenom establišmentu.

“Sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima uspjeli smo odbraniti izraelsku teritoriju. Prouzrokovana je vrlo mala šteta i to je rezultat impresivnih operacija IDF-a”, rekao je pa dodao.

“No kampanja još nije gotova – moramo ostati budni, moramo biti spremni za svaki scenarij”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na X-u je objavio da će “njegova zemlja pobijediti”.