Krajiška ljepotica, grad na Vrbasu, grad zelenila. Samo su neki od prepoznatljivih atribuda najvećeg grada Srpske. Doduše, ovaj posljednji poodavno je izgubila nekontrolisanom sječom gradskog zelenila, nemarom i agresivnom betonizacijom javnih površina.

Da nije sve izgubljeno postalo je jasno budući da grad uskoro dobija dva nova velika parka i to nakon više od četiri decenije.

Na zadovoljstvo Banjaličana počela je izgradnja najvećeg parka, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini Tržnog centra „Delta planat“, a u pitnaju je prava zelena oaza sa pregršt kvalitetnog sadržaja za sve uzraste i generacije.

-Park će biti sačinjen od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banja Luka dobija nakon više od četiri decenije – objasnio je nedavno gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prilikom obilaska gradilišta.

Cilj je, kako je rekao, da se Banjaluci vrati epitet grada zelenila, te da je to razlog zbog kojeg se i rodila ideja o izgradnji parkova u našem gradu.

Park će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko 100 hiljada. Novi prostor će takođe otvoriti mogućnost i za održavanje velikih festivala i koncerata.

Uz ovaj park koji će se nalaziti kod „Delta planeta“, u toku je izgradnja još jednog velikog i atraktivnog parka koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću, a koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice kod „Ekvatora“.

Prema riječima gradonačelnika Banjaluke, park će biti još jedan svjedok o dugoj istoriji srpskog naroda u BiH.

Takođe, ta impresivna površina u srcu grada inspirisana je evropskim gradovima, a radi se o unutrašnjem dijelu kružnog toka oplemenjenog hortikulturom, pješačkim površinama, najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas, te urbanim mobilijarom.

Atraktivnosti lokacije svakako će doprijenijeti i arheološka istraživanja na toj lokaciji gdje je nedavno pronađen srednjovijekovni bunar koji će biti i jedan od simbola parka.

Važno je napomenuti da je u planu izgradnja još tri tematska parka – Park knjige, park posvećen Veleizdajničkom procesu, te da će novo ruho dobiti i popularno „Kupusište“, koje će postati Ćirilični park.