Za ovogodišnju titulu “Najinspirativnija Banjalučanka” iz oblasti nauke nominovano je 28 žena, koje su postigle sjajne rezultate i ostvarile uspjehe u različitim naučnim oblastima.

Jedna od njih je i Anja Kunić  čija biografija ostavlja bez riječi.

Naime, Kunićeva je istraživač, edukator i doktorant na Južnodanskom tehničkom univerzitetu u Kopenhagenu u oblasti algoritamske arhitekture i građevine, robotske konstrukcije sa integracijom tehnologija industrije 4.0 i održivih životnih ciklusa materijala.

– Prije svega od srca bih željela da se zahvalim svojoj komšinici Sandri koja je prepoznala značaj mog rada i nominovala me za jednu ovako lijepu titulu i Gradu Banjaluci koji je pokrenuo jednu ovako lijepu inicijativu, koja je već sama od sebe veliki podsticaj ali i inspiracija mladima – kazala je Anja, koja se javila iz svoje laboratorije u Danskoj, gdje ju je dovela nauka.

Osnovne i Master studije završila je na “Politecnico di Milano” univerzitetu u Italiji, gdje je diplomirala najvišom ocjenom “sa posebnim zaslugama” (cum laude). Autor je mnogobrojnih naučnih radova objavljenih u prestižnim knjigama, časopisima i konferencijama, kao i međunarodnim izložbama i pozvanim predavanjima.

Pored istraživačkih nastojanja, Anja je duboko uključena u nastavne i supervizorske aktivnosti na SDU, gdje je igrala i važnu ulogu u kreiranju novog akademskog programa.

– Istraživački rad i nauka su za mene jedan divan put ka spoznaji, jedno oružje koje nam dopušta da ostavimo naš lični pečat u izgradnji jdnog kolektivnog znanja – objašnjava Anja i dodaje:

– Želim da pozovem i podstaknem sve Banjalučanke, naročito mlade dame, koje sada stvaraju lične ciljeve i vizije, da krenu putem nauke. Da budu znatiželjne, kreativne i da vrijedno rade, jer i same mogu biti pionirke nekih novih pravaca. Naravno, da uvijek prate svoje snove , čak i onda kada se sve čini nemogućim – zaključuje Anja.