Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je na listu sankcionisanih lica uvrstio tri osobe Branislava Okuku, Jelenu Pajić-Baštinac i Srebrenku Golić koje su  kako je saopšteno doprinijele “nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i provedbom ceremonije obilježavanja  Dana Srpske 9. januara 2024. godine što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem”

Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja  kako se navodi da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

– Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regionu – rekao je podsekretar Ministarstva finansija zadužen za pitanja terorizma i finansijske obavještajne poslove, Brajan E. Nelson.