Preko 5.000 porodilja dobilo je do sada podršku, koju Grad Banja Luka isplaćuje pri rođenju djeteta.

Kako su naveli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti obrada pristiglih zahtjeva odvija se u kontinuitetu, te se tako svi zaprimljeni zahtjevi koji su sa kompletnom dokumentacijom i isplaćuju u skladu sa ustaljenim procedurama.

Kada je riječ o zahtjevima, prošle godine zaprimljeno je 1.690 zahtjeva, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 900.000 KM. Od početka godine pristiglo je preko 250 zahtjeva.

Podsjećamo, jednokratna novčana pomoć prilikom rođenja djeteta u iznosu od 500 do 2.000 KM je pronatalitetna mjera Grada, čija je primjena započela  od oktobra 2021. godine.

Novčana sredstva se po rođenju djeteta uplaćuju u iznosu od 500 KM, a za treće, četvrto i svako naredno dijete sredstva se uplaćuju u dva dijela (prvi dio po rođenju djeteta, a drugi dio isplaćuje se povodom prvog rođendana djeteta).

Zahtjev za isplatu novčane podrške, porodilje koje ispunjavaju uslove mogu predati u Gradskoj upravi, u Prijemnoj kancelariji (soba 16) šalter 1 ili 2.

Uz popunjen zahtjev potrebno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

  1. Uvjerenje o prebivalištu na teritoriji Grada Banja Luka u neprekidnom trajanju od dvije godine i duže, za jednog od roditelja, original ili ovjerena kopija (dokument ne može biti stariji duže od šest mjeseci);
  2. broj tekućeg računa za nosioca prava (majku);
  3. ovjerena kućna lista;
  4. Uvjerenje o prebivalištu na teritoriji grada Banja Luka za dijete, original ili ovjerena kopija (dokument ne može biti stariji duže od šest mjeseci);
  5. druga dokazna sredstva po pozivu.

Rok za podnošenje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć prilikom rođenja djeteta je šest mjeseci od rođenja djeteta.