Poslanica PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tanja Vukomanović komentarisala je za BHRT nedavnu odluku Ustavnog suda Republike Srpske koja se tiče poskupljenja struje, dodavši da je sada na redu da građani traže svoj novac, a da oni koji su odgovorni za ovakvo stanje budu sankcionisani.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske odlučio je juče da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske jer su neustavno diskriminisani oni koji troše više struje.

Ona je podsjetila da od samog početka nije bilo sve kako treba sa ovom najavom, te da je video u kome je direktor Regulatorne komisije za energetiku pokušao da objasni kako će se struja obračunavati postao viralan, jer su nam se svi smijali.

– Tada je već bili jasno da je to sve djelo nekog nestručnog, jer ne možete mijenjati cijenu usluge jednima, a drugima ne. Zato me odluka Ustavnog suda nije iznenadila, kao što me ne iznenađuje što još nema sankcije za odgovorne. Ova zemlja je postala leglo neodgovornosti i ovo nije prvi put da ceh plaćaju građani – rekla je Vukamanović za BHRT.

Dodaje da se nada da će se građani zainatiti i da će svi oni koji su prošle godine plaćali skuplju struju po novoj tarifi tražiti povrat novca.

– Ako to ne dobiju imaju pravo na tužbe, što bi moglo da napravi veliki problem Elektroprivrdi, jer je u pitanju hiljade korisnika – poručuje ona.

Ističe da će opozicija tražiti smjene odgovornih, ali da poznavajući dosadašnju praksu od toga često ne bude ništa.