Predsjednik Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić čestitao je Dan boraca Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka Boračkoj organizaciji i svim borcima Vojske Srpske.

“Na današnji dan se s posebnim pijetetom poklanjamo borcima Vojske Republike Srpske i sjećamo svih onih koji su ugradili živote u temelje Srpske. Nikad ne smijemo da zaboravimo da srpski narod danas ima svoju državu na ovim prostorima zahvaljujući, prije svega, hrabrosti i strpljenju pripadnika vojske i policije Republike Srpske. Treba da se sjećamo, ali i da budemo ponosni i da se duboko poklonimo poginulima. To su 23.752 borca, ali i svi ostali koji su preživjeli ratnu golgotu za otadžbinu”, istakao je Đokić.

Prvi socijalista Srpske je svim Srbima čestitao i Dan početka Prvog srpskog ustanka, podignutog 1804. godine u Orašcu. Ovaj datum predstavlja prekretnicu i početak srpske borbe za oslobođenje i rađanje srpske moderne države u 19. vijeku, koja u znak sjećanja na početak Srpske revolucije prije 220 godina proslavlja Dan državnosti.

“Srbija danas, kao što je to radila i u devetnaestom vijeku, bije bitku za očuvanje svoje teritorije i suverenosti. Uslovi i način borbe su, svakako, drugačiji. Ono što mi u Republici Srpskoj možemo da uradimo je da državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije budemo snažna podrška i oslonac. To je najmanje što možemo da učinimo za naš narod s druge strane Drine. Srećan Dan državnosti, Srbijo!”, poručio je Đokić.