Inicijativa gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, kojom bi bilo omogućeno da porodice sa četvoro i više djece, mladi bračni parovi i porodice poginulih boraca dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta upućena je na razmatranje nadležnim odborima Narodne skupštine i Vladi Republike Srpske.

Nedavno je ovo potvrđeno u dopisu iz Narodne skupštine Republike Srpske upućenom Gradu, a o tome je juče govorio i Stanivuković.

– Moram reći da sam dobio najveće moguće razumijevanje predsjednika Skupštine Republike Srpske, sa kojim kao gradonačelnik imam institucionalno odličnu saradanju. Rekao je da mu se dopada ta vrsta inicijative i da bi je kao čovjek podržao. Da će to biti na odboru koji treba da ispita da li je Zakon u skladu sa aktim i propisima – rekao je Stanivuković.

On je izrazio nadu da će se to desiti ubrzo, kako je naveo već ovaj ili sledeći mjesec, te da bi to mnogo značilo građanima. Potvrdio je da je sve spremno i  da se placevi već evidentiraju.

– Čim taj Zakon bude donesen i stupi na snagu, Grad Banjaluke kreće u ovu važnu podršku porodicama – rekao je gradonačelnik.

Podsjećamo, Stanivuković je navedenu inicijativu predao 3. oktobra Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Već više od 15 godina zagovaramo priču i tražimo načine za stambeno zbrinjavanje porodica i ovo je zaista veliki iskorak. Uradili smo bazu podataka i na terenu obišli brojne porodice i tom prilikom utvrdili da brojne porodice nemaju adekvatne uslove za život, ali sa ovom inicijativom i besplatnim građevinskim dozvolama učinjen je veliki korak naprijed – rekao je Predsjednik Udruženja „4+“ Jovan Radovanović.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu Srpske Srđan Mazalica rekao je ranije za BLink da su besplatni placevi dobra i pronatalitetna mjera. Te da se mora se sve dobro analizirati i konsultovati Savez opština i gradova Srpske.

-To vrlo ozbiljna odluka koja može uticati na sredstva drugih gradova – kazalo je tada Mazalica.

Već ranije poslanici PDP-a rekli su da će podržati navedenu inicijativu.