Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas oko 40 dodatnih rješenja za besplatnu legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

-Za godinu dana riješili smo blizu 4.000 kuća porodica koje godinama odnosno decenijama imaju kuću, ali nemaju potrebne papire, građevinsku i upotrebnu dozvolu. Ne mogu dići kredit na svoju nepokretnost, ne mogu se upisati kao vlasnici, kao neki čardak ni na nebu ni na zemlji – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da je za godinu dana riješeno oko 15.000 ljudi, koji su do danas dobili rješenje o legalnosti objekata.

Najčešći razlozi zbog kojih ljudi nisu legalizovali svoje kuće, kako je naveo, jeste nedostatak finansijskih sredstava, ali i papirologije koja im je bila potrebna.

-Vidim sreću na ovim ljudima koji čekaju to rješenje od 1989, 1998, 2008. godiine. To znači da su svi oni uštedjeli od nekoliko do skoro 35.000 KM u zavisnosti od kvadrature kuće – kazao je gradonačelnik.

Ističe da je ovo zaista nacionalno pitanje na koje je ponosan i da je Banja Luka prva koja je takvo nešto sprovela.

-Danas dajemo i besplatne građevinske dozvole, inicirali smo izmjenu zakona da mladi bračni parovi, višečlane porodice i porodice poginulih boraca mogu dobiti i besplatan plac za kuću. Dajemo i besplatan priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Banja Luka je jedinstven primjer u najpozitivnijem smislu – zaključio je gradonačelnik.

Sugrađani koji su danas dobili rješenje o legalnosti objekata izrazili su zadovoljstvo ovom podrškom. Jedan od njih je naveo da rješenje o legalnosti, koje mu je danas uručeno, vrijedi kao njegovih 18 penzija.