Vazduh koji udišemo dostigao je opasne nivoe zagađenja. Stručnjaci savjetuju ljudima da se uzdrže od bilo kakvog oblika brze fizičke aktivnosti čak i u zatvorenom prostoru.

Ove namirnice morate uključiti u svoju ishranu kako biste smanjili štetne efekte zagađenja vazduha na vaše zdravlje. Čak i ljudi bez respiratornih problema su u opasnosti.

Prema riječima nutricioniste dr Rupali Data, pluća su prvi mehanizam na koji utiče smog, a najmoćniji vitamin za borbu protiv zdravstvenih stanja povezanih sa plućima je vitamin C.

Namirnice poput špinata, avokada, paradajza i zelenog lisnatog povrća su najefikasniji izvori vitamina C.

Takođe, u borbi protiv štetnog dejstva zagađenog vazduha na organizam pomoći će vam sljedeće namirnice:

Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, a zasluga pripada kurkuminu, jedinjenju koje se nalazi u njoj. Pomaže u zaštiti pluća od toksičnih efekata zagađivača.

Laneno sjeme
Laneno sjeme je bogato omega-3 masnim kisjelinama i fitoestrogenima.

Omega-3 masne kisjeline štite vaš kardiovaskularni sistem i pomažu u smanjenju efekata smoga, dok fitoestrogeni imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija u plućima.

Ostale namirnice sa većom količinom omega-3 masnih kisjelina su orasi, jaja, riba i soja.

Špinat
Špinat sadrži beta karoten, zeaksantin, lutein i hlorofil – koji su odgovorni za jačanje vašeg imunološkog sistema.

„Zelena boja špinata je zbog hlorofila, koji je snažan antioksidans sa antimutagenim svojstvima. Utvrđeno je da ima jaka antikancerogena svojstva, posebno na plućima. I ne samo to, špinat je bogat magnezijumom koji pruža prijeko potreban imunitet za borbu protiv smoga.

Olakšava pluća i uklanjaju naprezanje izazvano smogom.Osim toga, pomažu u artikulaciji vazduha u plućima.

Brokoli
Mnogi zdravstveni stručnjaci i nutricionisti savjetuju dodavanje brokolija u svakodnevnu ishranu kako biste se borili protiv štetnih efekata zagađenog vazduha.

Prema studiji koju je sprovela Bloomberg škola javnog zdravlja na Univerzitetu Džon Hopkins, ljudi koji su jeli brokoli izbacivali su toksine povezane sa zagađenjem vazduha.

To je zato što se brokoli sastoji od sulforafana koji pomaže u izbacivanju višeg nivoa kancerogena poznatog kao benzen kroz naša crijeva.

Bogate količine vitamina C koje se nalaze u brokoliju takođe pomažu u jačanju našeg imuniteta.

Paradajz
Paradajz je bogat beta-karotenom, vitaminom C i likopenom – antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale disajnih puteva, dodatno smanjujući šanse za izazivanje astme i drugih respiratornih problema.

Vjeruje se da je likopen jedno jedinjenje odgovorno za održavanje zdravlja, osim toga, održava nivo slobodnih radikala u ravnoteži, štiteći tijelo od respiratornih bolesti i drugih zdravstvenih stanja.

Poznato je da beta-karoten u paradajzu usporava starenje pluća. Prema studiji objavljenoj u „European Respiratory Journal“, odrasli koji su jeli više od dva paradajza dnevno imali su sporiju stopu prirodnog pada funkcije pluća.