Kako sam mogao do sada uredno da vadim pasoš i ličnu, a sada odjednom nemam državljanstvo BiH, pita radnik (45) iz Banjaluke, rođen u Jajcu, koji je iznenada otkrio da ga nema u knjizi državljana BiH.

Ovaj čovjek predao je dokumente za redovnu zamjenu pasoša u Banjaluci, gdje godinama živi i radi, da bi odjednom saznao kako više nije državljanin BiH.

– Na vrijeme sam predao vozačku i pasoš da se zamijene zbog isticanja roka važenja, ali su me poslije par dana pozvali iz CIPS-a da mi kažu kako nešto nije u redu sa upisom u knjigu državljana i savjetovali da kontaktiram Jajce, gdje sam rođen. Otišao sam u  opštinu Jajce i tamo su mi rekli da su određena godišta izbrrsana na zahtjev njihove policije. Sporno je navodno moje, 1978. godište, zašto nam to niko nije javio na vrijeme – priča čovjek čiji je identitet poznat našoj redakciji.

Dokazivanje državljanstva

On sada mora ispočetka prolaziti svu proceduru dokazivanja državljanstva, a za to vrijeme ne može dobiti ni nove dokumente.

– Dali su mi spisak dokumenata koje moram da izvadim, sada bukvalno moram ponovo dokazivati da sam državljanin BiH. To mi je pravi paradoks, kako sam ja onda sve ove godine radio i vadio lične dokumente, kako je sve bilo uredno, a sada odjednom problem. Morao sam ići u opštinu rođenja mog oca da provjerim da nisam tamo upisan u knjigu državljana, pa da provjeravam u Banjaluci. Ni kriv, ni dužan, sad moram biti bez dokumenata dok ne dobijem državljanstvo– govori on za Srpskainfo.

On je pasoš posljednji put vadio 2013. godine bez problema, a tvrdi da je državljanstvo uredno imao i 2019. godine, kada su im dokumenta provjeravali na poslu. 

Srpskainfo kontaktirala je i Opštinu Jajce sa pitanjima koja su godišta izbrisali iz evidencije i zašto, te zašto građani nisu obaviješteni o tome. Iz Opštine Jajce tvrde međutim da nije bilo brisanja iz evidencije državljana, “već se postupalo po propisanoj zakonskoj regulativi”. 

Šta kažu u opštini?

Kako preciziraju, do kraja 1978. godine upis novorođene djece se vršio u dvije matične knjige i to: Matičnoj knjizi rođenih po mjestu rođenja za djecu rođenu u Bosni i Hercegovini, a za djecu rođenu u inostranstvu upis je vršen po prebivalištu roditelja ili po upisu roditelja u matičnu knjigu rođenih i posebnoj matičnoj knjizi državljana po mjestu upisa oca u matičnoj knjizi državljana.

– Na osnovu Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, donesen je Pravilnik o načinu vođenja evidencije o državljanima Socijalističke Republike BiH i državljanima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, obrascu i sadržaju obrasca te evidencije i uvjerenja o državljanstvu po kojem se od početka 1979. godine državljanstvo upisuje u matičnu knjigu rođenih, pa je prestala potreba daljeg vođenja posebne matične knjige državljana – kaže pomoćnik načelnika Ivica Davidović.

Dodaje da osobe koje su trebale biti upisane u posebne matične knjige državljana po mjestu upisa oca u matičnoj knjizi državljana za koje se ispostavi da nisu upisane ili je upis uništen u toku posljednjeg rata za koji ne postoji mogućnost obnove-rekonstrukcije, lično podnose zahtjev za utvrđivanje činjenice državljanstva putem postupka naknadnog upisa. Zahtjeve za naknadni upis utvrđivanja činjenice državljanstva rješava opština koja vodi matičnu knjigu rođenih podnosioca zahtjeva.

Davidović nabraja i propise na osnovu kojih se utvrđuje državljanstvo za osobe rođene prije 1.1. 1998. godine, a to su: Zakon o državljanstvu Bosne i Hercegovine i Uputstvo o naknadnom upisu činjenice rođenja i činjenice državljanstva u matične knjige lica koja su državljanstvo BiH stekla po propisima Republike Bosne i Hercegovine. 

– U skladu sa članom 4. navedenog Uputstva nadležni organ koji odlučuje o zahtjevu dužan je dostaviti Ministarstvu civilnih poslova BiH primjerak rješenja o naknadnom upisu sa kopijom spisa predmeta na osnovu kojeg je doneseno rješenje. Rješenje o naknadnom upisu sa prilozima se dostavlja Ministarstvu odmah, a najkasnije u roku od 3 dana od dana donošenja. Ministarstvo u roku od 30 dana obavještava nadležni organ o tome da Ii su ispunjeni uslovi za naknadni upis. Kad rješenje postane pravosnažno utvrđena činjenica državljanstva se evidentira u matičnoj knjizi rođenih. U vezi sa gore navedenim pitanjem Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Sarajevo dalo je svoje Mišljenje broj 01-03-02-3-36/14 od 14. 03. 2014. godine koje je potvrdilo ispravnost našeg postupanja i primjene gore navedenih propisa – kaže Davidović.