Šta nam je prihvatljivo? Rebalans i kredit ili rebalans bez kredita? Pa gledajte, prihvatljivo nam je oboje i nije nam prihvatljivo ništa.

Ovako je predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić prokomentarisao aktuelno pitanje svih pitanja u političkom životu grada na Vrbasu.

– Ovako, mogu samo da kažem da ni ja ni moje kolege nismo dobili ni Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju, ni Prijedlog Odluke o rebalansu budžeta. Stoga, tek kada vidimo te dokumente, moći ćemo se o njima očitovati. Isto tako, moraćemo razgovarati unutar skupštinske većine da vidimo šta je to prihvatljivo.

Za sada sam uspio da saznam detalje koji se tiču kredita, i vidio sam da je kamatna stopa povoljna, 4%, da je kreditno zaduženje šest miliona, da su ta sredstva namijenjena za sufinasiranje troškova prevoza penzionera, zatim Centru za socijalni rad i Domu zdravlja za plate radnicima.

Stoga sam stava da prije donošenja teških političkih odluka treba sve dobro sagledati, da po meni obrazloženje treba dodatno doraditi, za šta će se konkretno koristiti ta kreditna sredstva, jasno po stavkama, i da li baš neophodno šest miliona – rekao je gostujući u “Banjalučkoj hronici” Boran Bosančić, predsjednik gradskog odbora DEMOS-a.

Reagujući na “crveni karton” kojeg pominju u SNSD-u, Bosančić napominje da su to teške riječi, naglašavajući da nema potrebe za tim, iz prostog razloga, što se još o svemu ovome nije ni razgovaralo.

– Sastanak koalicije je sutra u deset, stoga sam stava da nema mjesta nikakvim crvenim kartonima, jer se moramo koncentrisati na predstojeće lokalne izbore, da uradimo zajednički najbolji mogući posao, u interesu građana, stoga i SNSD kao velika politička partija i koalicioni partner mora da razumije potrebe manjih političkih subjekata, da imaju svoje mišljenje, svoja rješenja po određenim pitanjima – dodaje Bosančić.

Što se tiče prijedloga budžeta za narednu godinu, svakako je bolje podržati ga nego ići na privremeno finansiranje, kaže Bosančić.

– Ja ne vidim da je neko dobro rješenje u privremenom finansiranju, iz prostog razloga, što na taj način, pojedine stvari iz funkcionisanja grada mogu biti onemogućene, stoga je svakao bolje usvojiti prijedlog budžeta.

Nas će opredjeliti naši prijedlozi. Mi smo predložili da se sredstva za poljoprivredu povećaju sa 1 300 000 na 1 600 000, predložili smo da se sredstva za sanaciju makadamskih saobraćajnica povećaju sa 900 000 na milion maraka, da se sredstva za sanaciju gradskih saobraćajnica povećaju sa 600 000 na 800 000, da se povećaju sredstva za sanaciju fasada sa 300 000 na 500 000 KM, smatrajući da je to svakako neophodno, izrazivši uvjerenje da Grad svakako treba da ide puno hrabrije u tom pravcu, tražili smo i povećanje iznosa za sanaciju mjesnih zajednica i domova kulture.

Tako recimo u MZ Rekavice, dom se nalazi u ruševnom stanju, te je jedan od naših ključnih prijedloga da se taj i takvi domovi saniraju. Osim toga predložili smo da se povećaju sredstva za zdravstvenu zaštitu sportista sa 59 000 na 74 000, zatim da se povećaju sredstva za sanaciju radionica praktične nastave u banjalučkim školama, poput radionice Tehničke škole. I takvi projekti će nas opredjeljivati.

Mi smo tako učestvovali u kreiranju budžeta grada, dostavili svoje prijedloge, i ukoliko se oni prihvate, a sve su ovo potrebe građana, mi ćemo dati podršku takvom Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Bosančić.

Komentarišući gradsku političku scenu, Bosančić je naglasio da ona jeste možda bila zanimljiva ali ne bađi efikasna, te da je to sve s jedne strane bilo i za očekivati, jer su gradonačelnik i skuptinska većina dolazili iz dva različita politička bloka.

– Međutim, ono što DEMOS smatra je da se o pojedinim stvarima koje predstavljaju opšti interes građana, mora biti dogovora. Mislim da je u prethodnom periodu, moralo biti više dogovora, o značajnim temama za život građana Banjaluke.

– Iako gradonačelnik dolazi iz političkog bloka kojeg mi nismo podržali na proteklim lokalnim izborima, moram reći da ima pojedinih rješenja i ideja koje treba podržati. Nisam stručnjak, ali kružni tokovi su se i u periodu kada je gradonačelnik bio Igor Radojičić, su se pokazali kao dobro rješenje.

Dalje, kada su u pitanju besplatne građvinske dozvole, moram reći da je to jedan hrabar iskorak, vidljivo je to pogotovo u prigradskim mjesnim zajednicama, gdje su se nađi sugrađani baš mučili kako bi legalizovali svoje kuće, uloživši kredite i svu svoju ušteđevinu i opet nisu uspjeli.

To su dobre ideje koje mi podržavamo. Ono što samtramo da grradonačeljnik može više i da nije dovoljno urađeno, jeste komunalna infrastruktura na seoskom području, stoga smo mi u DEMOS-u, predložili da se na tom polju ide malo hrabrije, te da se svake godine na seoskom području uloži pet miliona za asfaltiranje 50 km seoskih puteva. Za 4 godine, dvdeset miliona, to bi bilo 200 km modernizovanih seoskih puteva. Zašto je to neophodno?

Zato što naša sela, zaista imaju perepektivu, u oblasti proizvodnje zdrave hrane, što je u skladu i sa svjetskim trendovima, zatim tu su i turistički potencijali, ali niko neće doći u naša sela ako imamo puteve iz 19. vijeka – ističe Bosančić.

– Izašli smo i sa jednom veoma interesantnom idejom , a sve u skladu sa rješavanjem problema parkiranja, u gradu, da se u Boriku, na mjestu gdje se trenutno nalazi mala pijaca izgradi javna garaža, na 4 etaže, gdje bi i krov bio iskoristiv, jer je potreba zaista velika. Vrlo brzo ćemo obići 4 zanimljive lokacije na izlazima iz grada, gdje bi se mogle graditi javne garaže.

Ne ulazimo u to, ko ćeih graditi, Grad ili kroz javno-privatno partnerstvo, njihova gradnja je neophodna, jer nam nedostaje parking mjesta. Takođe, na staroj autobuskoj stanici, iako su po postojećem regulacionom planu, predviđene zgrade, smatramo da treba tamo da ostanu parking mjesta – rekao je Bosančić.

Ocjenjujući rad gradonačelnika, predsjednika skupštine i skupštinske većine u proteklom periodu, od jedan do deset, Bosančić im je dodijelio šesticu.

On je naglasio da očekuje da DEMOS u izbornoj godini bude jedna ozbiljna politička partija, te da bude nezaobilazan faktor za formiranje buduće gradske vlasti.

– Naš cilj na narednim lokalnim izborima su 4 odbornika u Skupštini grada, ali bićemo zadovoljni i sa tri, i vjerujem da će budući predsjednik Skupštine grada biti iz DEMOS-a rekao je na kraju gostovanja u “Banjalučkoj hronici” Boran Bosančić, predsjednik gradskog odbora DEMOS-a!