U Konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske održana je demonstracija i prezentacija geografskih informacionih sistema (GIS), na kojoj su ispred Investiciono-razvojne banke prisustvovali Duško Gluvić, direktor za zajedničke poslove, Dragoljub Ković, rukovodilac IT odjeljenja te Željko Zrnić, administrator sistema.

Inicijativa za ovu aktivnost je proizašla iz deklarisanih ciljeva Vlade Republike Srpske koji se tiču unapređenja javne uprave i povećanja efikasnosti javnog sektora. Kao jedan od ključnih faktora u ostvarivanju postavljenih ciljeva prepoznata je digitalizacija, te su na događaju predstavljene glavne karakteristike informacionog sistema, kao i primjeri dobre prakse iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i drugih država svijeta. Teme koje su obrađene su se ticale načina primjene digitalizacije i 4K modela (komunikacija, kolaboracija, kooperacija, koordinacija), prikupljanja, obrade i objavljivanje podataka (digitalni atlas i digitalni blizanci), te načini korištenja GIS platforme u vanrednim okolnostima i upravljanje u katastrofama i epidemijama. Kroz različite primjere i iskustva su predstavljeni efekti uvođenja sistema i načina na koji se isti odrazio na djelovanje institucija koje su ga implementirale.

S obzirom da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nastoji da prati trendove i konstantno razmatra načine unapređenja poslovanja, kako bi bila u korak sa svim svjetskim trendovima, ova prezentacija je i te kako bila korisna.