Nakon što se TOK televizija zvanično obratila novinskoj agenciji Republike Srpske ,,Srna” da po komercijalnim uslovima poput svih drugih medija u Republici Srpskoj (ATV, BN, K3…) plaća pristup servisu službeno smo obaviješteni da novinsaka agencija Srna ne želi saradnju sa našom medijskom kućom.

Time je samovolja direktora Srne Tatjane Parađine pored toga što sama sebi povećava platu došla na jedan viši nivo.

Naime, Parađina ovime pričinjava znatnu materijalnu štetu agenciji Srna zbog čega ćemo obavijestiti i nadležno Tužilaštvo kao i Nadzorni odbor i Vladu Republike Srpske.

To što se naše pisanje Parađini ne sviđa ne znači da ćemo sa istinom ikada prestati.

Podsjećamo, vršilac dužnosti direktora Agencije SRNA Tatjana Parađina je uvećavala osnovnu platu sama sebi u visini od 30 odsto – više mjeseci i to odlukama koje je sama potpisivala. O tome je na sjendici Narodne skupštine Republike Srpske govorio Đorđe Vučinić, koji je postavio pitanje premijeru Radovanu Viškoviću ali nije dobio odgovor.

https://www.youtube.com/watch?v=E20Pq_O1zI4

Poznato je da je njen poslodavac Nadzorni odbor Agencije SRNA, odnosno Vlada koja ga je imenovala i da joj jedino oni mogu uvećati plati, a nikako sama sebi.

Naravno, ovu tvrdnju vam potkrepljujemo dijelom odluka u kojima je Parađina sama sebi povećala platu, a vi provjerite u agenciji “Srna“ sljedeće odluke:

-​Odluka o uvećanju plate za mjesec jul 2023. godine broj 01-03-444/23 od 14.08.2023. godine po kojoj se uvećava plata pojedinim radnicima Agencije Srna, a između čega je v.d. direktorica Parađina Tatjana sama sebi uvećala plata za 30% mimo znanja i odluke Nadzornog odbora i time je imenovana prekršila Ugovor o vršenju dužnosti generalnog direktora, zakonske i opšte akti Agencije,
-​Odluka o uvećanju plate za mjesec jun 2023. godine broj 01-03-427/23 od 21.07.2023. godine, pa kojoj je došlo do istog povećanja plate radnicima Srne, a i v.d. direktorici Parađina Tatjani što je direktno kršenja zakona, opštih akata Agencije i zaključenog Ugovora, pri čemu je rađena i diskriminacija radnika jer nisu svi radnici bili obuhvaćeni datom Odlukom, a nema osnova ni da se Odluka donese i sprovede,
-​Odluka o uvećanju plate za avgust mjesec 2023. godine, broj 01-03-501-23 koja se odnosi na isto nezakonito povećanje plate v.d. direktorici i pojedinim radnicima.

Vršilac dužnosti direktora agencije SRNE Tatjana Parađina je sačinila i potpisala ugovor o djelu sa penzionisanom šeficom računovodstva Srne Radom Bogićević, koji je Republička uprava za inspekcijske poslove poništila jer se, kako je navedeno, radi o protivpravnom angažovanju. Penzionerki Radi Bogićević je tim ugovorom mjesečno isplaćivano 1.500.00 KM (neto), a u opisu njenog posla su, uglavnom, poslovi šefa računovodstva SRNE.

Koliku je to štetu prozrokovalo SRNI – ostavljam Vama da procijenite.
Potom Parađina 18.4.2023. godine donosi odluku o raskidu ugovora sa Radom Bogićević, da bi 12.5.2023. godine sa istom osobom potpisala novi ugovor o djelu, sada za usluge obuke i savjetovanja u oblasti knjiženja i rasknjižavanja tekućih finansijskih tokova u informaciono-knjigovodstvenom sistemu, ali ovaj put Bogićevićevoj naknada više nije 1.500.00 KM neto, nego 1.800,00 KM neto.