Kako saznaje TOK televizija Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci podneseno je više prijava zbog klevete, koja je nedavnom odlukom Narodne Skupštine Republike Srpske definisana kao krivično djelo.

,,Ko o drugom licu iznosi ili pronosi nešto neistinito, znajući da je riječ o neistini, identifikujući to lice trećim licima na jasan način, i na taj način pričini štetu ugledu i časti tog lica, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije, kompjuterske mreže ili drugih vidova komunikacije, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM”, kaže član 208a, a na koji se nastavlja i član 208b koji govori o iznišenju ličnih i porodičnih prilika.

Kako se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bliže međunarodne organizacije, ali i predstavnici vlasti i raznih besmslenih agencija i ombudsmani glavu okreću od stvarnog i najvećeg probleme u ovoj oblasti, a to su portalodi (mediji koji nemaju prijavljene radnike, nemaju sjedište, novinare, urednike… pa ne možete ni da ih tužite).

U društvu sa stranačkim portalodima nedavno se našla i stranačka, prividno državna, novinska agencija Republike Srpske ,,Srna”, odnosno njen novinar Mićo Savić, ali i glavna i odgovorna urednica Dunja Pašalić jer su prenosili, odnosno pronosili izjavu višestruko presuđivanog kriminalca iz Banjaluke, čije samo pominjanje imena u bilo kojem mediju bi bilo suvišno. Releventan izvor ,,Srne” je angažovan od jedne stranke u Banjaluci za političku diskreditaciju neistomišljenika.

SRNU NIKO NIJE DOŽIVIO OZBILJNO!

U društvu Srne u prenošenju takvih izjava i davanja medijskog prostora se našao samo jedan portaloid kodnog imena ,,banjaluckeprice.net, kojem se ne zna ni vlasnik, ni novinari ni urednici (bar ne javno), ali se radi o mediju čiji ,,novinari” (stranačke pismonoše) akreditaciju za ulazak u javne ustanove dobijaju preko portala ,,Patriote Srpske“, čime zaobilaze još nekoliko Pravilnika i zakonskih propisa.

Stoga se postavlja pitanje kakvom se to uređivačkom politikom vodi ova Agencija kada je niti jedan kredibilan medij u državi i regiono nije prenio.

Podsjećamo, ova Agencije se našla u centru još jedne afere jer je vršilac dužnosti direktora Srne Tatjana Parađina uvećavala osnovnu platu sama sebi u visini od 30 odsto – više mjeseci i to odlukama koje je sama potpisivala. O tome je na sjendici Narodne skupštine Republike Srpske govorio Đorđe Vučinić, koji je postavio pitanje premijeru Radovanu Viškoviću ali nije dobio odgovor.

https://www.youtube.com/watch?v=E20Pq_O1zI4

Poznato je da je njen poslodavac Nadzorni odbor Agencije Srna, odnosno Vlada koja ga je imenovala i da joj jedino oni mogu uvećati plati, a nikako sama sebi.

PRIJAVE BEZ EPILOGA

Zbog ovakvog načina rada su, kako saznajemo, dobili i prijave zbog kriminala u privrednom poslovanju, jer obavljaju djelatnost za koju nisu registrovani, odnosno ne uplaćuju poreze, doprinose, bar ne na onome mediju čijim se radnicima na pres konferencijama javno predstavljaju.

Kako saznaje TOK televizija, jedan narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske je podnio prijavu protiv istog ,,medija” zbog krivičnog djela klevete.

Naš izvor iz MUP-a Republike Srpske otkriva da još nisu dobili naredbu Tužilaštva za postupanje po ovim prijavama.