Potpredsjednik PDP i šef Кluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, sastao se danas u Banjaluci sa ambasadorom Slovačke u BiH Romanom Hlobenom.

Crnadak je tokom razgovora sa ambasadorom Hlobenom istakao da je apsolutni prioritet za BiH u ovom trenutku je izmjena Izbornog zakona, da bismo dobili poštene izbore uvođenjem skenera, video nadzora kojim se ne povređuje tajnost glasanja, otisak prsta i druge tehničke izmjene, jer se samo tako može vratiti povjerenje građana u institucije sistema.

Ogromna odgovornost je na međunarodnoj zajednici, jer bi ulazak u 2024. godinu sa istim zakonom, koji vladajuće stranke koriste za krađu glasova, bio nepobitan dokaz da su napravili dogovor na štetu svih građana u BiH – naveo je Crnadak.

Dodao je da javnost još uvijek nije dobila odgovor zašto OHR i međunarodna zajednica nisu, prilikom nametanja odluka o izmjenama izbornih pravila, uključili i one izmjene koje vraćaju integritet izbornom procesu.

Crnadak je rekao da je Izvještaj Evropske komisije o BiH potvrda da je vlast na nivou BiH nesposobna i da im je najveći uspjeh to što se brzo formirala.

Takođe, izvještaj potvrdio da je Republika Srpska u prethodnom periodu donosila antievropske i diktatorske zakone, poput onog koji nazivamo kriminalizacijom klevete, kao i ugrožavanja aktivnosti nevladinog sektora. Vlast Republike Srpske nema za cilj Republiku Srpsku i BiH u EU, iako je to zvanični spoljnopolitički strateški cilj Republike Srpske, kao i PDP – istakao je Crnadak.