Ovih dana je u Sanskom Mostu započela implementacija projekta izgradnje i uređenja gradske plaže, koja će se nalaziti na lokalitetu Gerzovo, udaljenom dva kilometra od centra grada.

Radi se o investiciji koja se finansira iz općinskog budžeta, a za ove namjene biće izdvojeno 40.000 maraka.

“Mi nemamo uređenu javnu plažu, a ova ideja je živa već duže vrijeme. Odabrali smo atraktivnu lokaciju nedaleko od grada i nadamo se kako će ovo mjesto već narednog ljeta biti ispunjeno posjetiocima i kupačima”, istakao je Faris Hasanbegović, općinski načelnik.

Prema njegovim riječima, u sklopu plaže biće izgrađeno više sadržaja, kao što su dječja igraonica, tereni za male sportove, teretana na otvorenom i drugo, a za izvođača radova na ovom projektu odabrana je lokalna firma “Ganić”.

Izgradnja ovakvih sadržaja doprinijeće razvoju ljetne turističke ponude u Sanskom Mostu, te uticati na unapređenje ove privredne grane, smatra Edis Rasavac, direktor Turističke zajednice općine Sanski Most.

“Ovi prostori imaju kvalitetne sadržaje za razvoj turizma, koji je bio zapostavljen u proteklim decenijama. O tome da ta privredna grana ima perspektivu na ovim prostorima možda najbolje svjedoči podatak da je samo tokom ove godine vodopad rijeke Blihe posjetilo preko 50.000 posjetilaca”, istakao je Rasavac.

U periodu prije rata u užem gradskom području Sanskog Mosta postojale su brojne plaže na rijeci Sani, ali su vremenom zapuštene, pa se Sanjani i gosti ovoga grada najčešće kupaju na mjestima koja su van gradskog područja, gdje postoji više uređenih privatnih plaža.

S druge strane, mnoge plaže i mjesta za kupanje na Sani su u proteklim godinama uzurpirani i napadnuti bespravnom gradnjom.