Pokušava se stvoriti privid da su u BiH svi za evropski put, a suštinski jedan dio BH vladajuće koalicije ne da ne čini dovoljno napora, nego čini sve da uspori evropske integracije.

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović, komentarišući Prijedlog rezolucije o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o pristupanju Evropskoj uniji, koji se danas našao pred poslanicima u PD PS BiH.

Borenović kaže da samo deklarativnim pristupom pitanju evropskih integracija, dio vladajuće strukture stvara zablude, te da ih to čini licemjernim.

Često se može zapitati je li došlo do promjene u zvaničnim stavovima zvanične BiH. Jedan dan se usvajaju „evropski“ zakoni, a koji su samo u nazivima evropski, a onda svjedočimo priči da je bolje da postanemo dio BRIКS-a, da se EU raspada, da je to jedan bordel, da treba zaustaviti evropski put, da mi tamo nema šta da radimo, a onda odjednom dolazimo do ove rezolucije. Dokle više ove farse? Ako mislite da ćemo nekoga fascinirati rezolucijama i nekim velikim riječima, a da iza toga ne stoje djela, varate se – rekao je Borenović.

Borenović navodi da u rezoluciji stoji da će institucije BiH raditi na ispunjavanju svih preostalih obaveza vezano za 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali da tu nedostaje stav Narodne skupštine Republike Srpske.

Taj stav navodno zagovaraju i članovi Savjeta ministara iz Republike Srpske, kao i članovi Parlamentarne skupštine, a to je da nema donošenja bilo kakvih „evropskih zakona“, dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. To je odluka NSRS i obavezuje sve predstavnike Republike Srpske na svim nivoima vlasti i to treba da znaju i u Briselu. Zato je to trebalo dodati tekstu rezolucije. Nemojte biti licemjerni i nemojte da usvajamo nešto što ne odgovara trenutku u kojem se nalazimo – poručio je Borenović.

Naveo je da ne bi trebalo da postoji vlast i opozicija po pitanju evropskih integracija, jer je pridruživanje EU zvanični cilj BiH, ali da postoje evropske i antievropske politike, a da upravo antievropske čine dio vlasti.