Projekat „Poboljšanje usluga javne čistoće na području grada Prijedora“, u sklopu kojeg je nabavljena multifunkcionalna mašina za čišćenje, predstavljen je juče u Novom Gradu. Ovo je treći projekat na području grada Prijedora koji je do sada podržala Investiciono-razvojna banka Republike Srpske iz Finansijskog mehanizma, na bespovratnoj osnovi.

Cilj je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti postojećih javnih usluga na području grada Prijedora i prigradskih naselja, za koje je zaduženo preduzeća „Komunalne usluge“ a.d. Prijedor. Takođe, projektom su planirane i edukacije s ciljem podizanja svijesti o značaju očuvanja životne sredine.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je IRBRS kroz Finansijski mehanizam u Republici Srpskoj do sada podržala projekte u vrijednosti od 8,8 miliona KM, od čega su 5,5 miliona grant sredstva. On je podsjetio da je do sada realizovano osam projekata i da IRBRS uskoro raspisuje novi javni poziv.

„Naši partneri su Vlada Republike Srpske sa ministarstvima finansija i uprave i lokalne samouprave, Program za razvoj UN (UNDP) i Ambasada Švajcarske“, rekao je Vrhovac, koji je u Novom Gradu prisustvovao predstavljanju projekta prijedorskog komunalnog preduzeća „Poboljšanje usluga javne čistoće“.

Direktor „Komunalnih usluga“ Prijedor Dalibor Grabež rekao je da je Grad Prijedor prepoznao značaj projekta, dodajući da je cijena automatske čistilice 210.000 KM, od čega je IRBRS je odobrila 100.000 KM. Ostalo su sredstva prijedorskog komunalnog preduzeća.

Direktor Komunalnog preduzeća „Komus“ Novi Grad Zoran Mijatović podsjetio je da je ovo preduzeće u prethodnom periodu, uz podršku IRBRS, nabavilo kamion za odvoz komunalnog otpada i da u budućnosti treba razmišljati i o mogućnosti nabavke automatske čistilice.

Ovo je treći projekat koji je IRBRS podržala iz Finansijskog mehanizma, na bespovratnoj osnovi, na području grada Prijedora.

Projektom „Razvojem preduzetničke infrastrukture do boljeg poslovnog okruženja“ izvršena je rekonstrukcija 232 kvadratna metra kancelarijskog prostora Poslovnog centra Prijedor i njegovo opremanje neophodnom tehničkom opremom i namještajem. Prostor je stavljen na raspolaganje zainteresovanim subjektima u svrhu inkubacije ili razvoja njihovog biznisa.

Projektom „Poboljšan pristup tržištima i jačanje konkurentnosti proizvođača voća u ruralnim područjima ekonomskog područja grada Prijedora kroz podršku implementaciji novog poslovnog modela Distributivni centar voća Prijedor“ izvršena je unutrašnja sanacija objekta od 500 metara kvadratnih u Omarskoj, čime je osposobljen skladišni prostor tipa hladnjače kapaciteta 400 tona.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je 520.000 KM, od čega je 299.000 KM odobreno na bespovratnoj osnovi iz Finansijskog mehanizma, dok ostatak predstavljaju sredstva sufinansiranja koja su obezbijedili aplikanti.