Svečanom akademijom u banjalučkom Banskom dvoru „Glas Srpske“ obilježio je osam decenija postojanja i rada.

Svečanosti su prisustvovali v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac i direktor Sektora za plasmane Srđan Ivošević.

„Kroz redakciju „Glasa Srpske“ do sada su prošle na stotine novinara i reportera, mijenjalo se ime države, vlasti, urednici, politike, ali „Glas“ je uvijek bio tu. Za narod i uz narod. I tako će i ostati u susret novim jubilejima“, poručeno je sa svečane akademije, koje je upriličena u ponedjeljak, 31. jula.

Temelji ovog najstarijeg glasila udareni su na taj dan 1943. godine u Župici kod Drvara, a današnju redakciju već deceniju vodi Borjana Radmanović Petrović sa mjesta glavne i odgovorne urednice.

“Glas Srpske”, kako je rekla tokom akademije, nije dozvolio da ga pregazi vrijeme.

„Ostao je vitalan i živahan, a zahvaljujući svima koji danas stvaraju u njemu, čini se življi nego ikad. Naše novine i portal mjesečno čita više od milion ljudi. Ostali smo najvažniji nacionalni štampani medij u okvirima Republike Srpske, ali, što nam je posebno drago, postali smo prepoznatljivi i u regionalnim okvirima“, rekla je Radmanović Petrović.

Kako se “Glas” razvijao i koje je uspjehe i prepreke upisao u svojoj već dugoj istoriji, sumirano je u desetominutnom filmu, a svoja sjećanja na dane kada je predvodio redakciju na svečanosti je sa prisutnima podijelio i Nebojša Radmanović, „Glasov“ dugogodišnji direktor i urednik još iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Poseban pečat akademiji povodom važnog jubileja dala je etno-grupa „Trag“, ali i umjetnički dio programa koji je potvrdio i da je „Glas“ rastao zajedno sa Banjalukom i obrnuto jer je, kako se čulo, dugo u gradu postojao izraz glasovci, za školu novinarstva koju je „Glas“ stvorio, a bila je čast biti njen polaznik.

Pokrovitelj svečane akademije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, naglasio je se „Glas“ stalno borio za postojanje.

„On je bio glas ovog naroda i preteča ovoga što se zove Republika Srpska“, rekao je Dodik.